Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Земно съпротивление и съпротивление на заземяване

17.06.2013   |   Начало»Статии
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Заземяването се използва още от създаването на първите електрически инсталации, като представлява осигуряване по подходящ начин на електрическа връзка към земята на металните части на уредите (включително на металните стълбове на електропреносната мрежа), които при нормална работа не са свързани към електрическо напрежение. Основната цел на поставянето му е при допир по независимо каква причина на проводник под напрежение към замасена част да протече ток към земята и съответният предпазител да изключи напрежението. В противен случай незамасената част остава под напрежение, което създава опасност за хора и животни при докосването й.

Използваното у нас зануляване на електрическите уреди в действителност е заземяване, тъй като нулевият проводник на мрежата е свързан към земята на подходящо място (Earth Grounding). При липса на заземяване на трансформаторните подстанции може да се получи значителна нестабилност на мрежовото напрежение. Особено важно е доброто заземяване на ефективното действие на мълниезащитните системи – при попадение на мълния през заземяването може да протече ток до стотина kA, който при лошо негово изпълнение да предизвика пожар.

За компютрите, комуникационните устройства и множество съвременни електроуреди (например микровълнови печки, електролуминесцентни лампи и др.) заземяването има втора, не по-малко важна роля. Поради естеството на своята работа те създават електрически смущения, които при липса на заземяване могат да повлияят на други подобни устройства. Същото се отнася и за попадане на електростатични заряди върху металните части.

За качественото заземяване еднакво важно значение има малкото електрическо съпротивление на всички части на връзката към земята (това е съпротивлението на заземяване) и електрическото съпротивление на почвата (земно съпротивление)...

Цялата статия може да прочетете тук.

     
Източник: Инженеринг ревю

Ключови думи: земно съпротивление   съпротивление на заземяване   зануляване   електрически уреди  

Област: Статии  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
е-книги Електромобилност 2024
Последно от Статии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...