Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

АББ разработи 525 kV подземна кабелна система за пренос на eлектроенергия

28.08.2014   |   Технологии
 
АББ обяви, че е разработила и тествала успешно 525 kV екструдирана кабелна постояннотокова система за високо напрежение (HVDC), която е най-мощната подземна и подводна кабелна система за пренос на енергия в света.
 
"Този колосален пробив в технологиите ще промени осъществимостта на проектите за възобновяема енергия и ще играе основна роля в използването на подземни и подводни кабели високо напрежение за интегриране на възобновяемите енергийни източници при по-дългите разстояния", сподели Улрих Шписхофер, генерален директор на АББ.
 
Иновативната кабелна система се състои от кабели, използващи нов, напречно свързан полиетиленов изолационен материал за постоянен ток (XLPE), разработен от Borealis, както и прекъсвачи и присъединявания, произведени от АББ. Според компанията новата технология ще увеличи повече от два пъти енергийния капацитет от 1000 MW до около 2600 MW, а също така и ще разшири обхвата на кабелите до дистанции от 1500 километра – значително увеличение в сравнение с досегашните под 1000 километра, като същевременно ще запази загубите в преноса под 5%.
 
"Новият кабел предлага 64% увеличение над 320 kV, най-високото напрежение, използвано понастоящем за този тип технология. 525 kV система може да се използва за подводни и подземни приложения, което я прави подходяща за ефикасна доставка на енергия през гъстонаселени или екологично чувствителни зони, за крайбрежни приложения и такива в открито море. Една двойка 525 kV екструдирани HVDC кабели би могла да пренесе достатъчно енергия от големи офшорни вятърни ферми за захранването на 2 млн. домакинства", обясняват от компанията.
     
Източник: АББ

Ключови думи: АББ   Улрих Шписхофер   кабелни системи   HVDC   XLPE   правотокови системи   ABB  

Област: Технологии  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесПродуктови офертиВидео на седмицатаСъбитиятаТехнологииПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...