Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

АББ отбелязва 90 години от изобретяването на миниатюрния автоматичен прекъсвач

29.09.2014   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова
АББ отпразнува 90-годишнината на миниатюрния автоматичен прекъсвач. Изобретението, патентовано през ноември 1924 г. от Хуго Щотц и неговия главен инженер Хайнрих Шахтнер, прави електрификацията на частни домове по-безопасна и по-ефикасна.
 
Първото серийно производство започва през 1928 г. в завода на Щотц в Южна Германия и се радва на голям успех, тъй като устройството лесно може да се завие в съществуващата основа на предпазителя. Днес сградата на АББ Щотц-Контакт в Хайделберг се намира недалеч от мястото, където е изобретено устройството. 
 
Хуго Щотц, който умира на 66 години през 1935 г. в Манхайм основава първата си компания със свой партньор през 1891 г. През 1918 г. той продава фирмата на швейцарската Brown Boveri & Cie, като остава управител до 1929 г.
 
През изминалите години бизнесът, известен днес като АББ Щотц-Контакт, е произвел над 950 млн. автоматични миниатюрни прекъсвача. С 42 млн. миниатюрни прекъсвача, произвеждани годишно във фабриката в Хайделберг, АББ очаква надмине 1 млрд. до 2015 г.
 
"Когато Щотц и Шахтнер работили върху забележителното си откритие в началото на 20-те години на миналия век, домовете в Германия и чужбина се електрифицирали все повече и повече. По онова време стопяемите предпазители, при които металните жички се топят, представлявали най-авангардната технология в областта на предпазването на сгради от електрически пожари. Проблемът бил, че предпазителят трябвало да се подменя при всяка авария. И ето къде Щотц и Шахтнер стигнали до нещо революционно: те комбинирали термични и електро-магнитни защити в едно единствено устройство, способно да изключва токове с високи стойности, без да се налага непрекъснато да се подменят уреди", обясняват от компанията. 
 
През годините АББ подобрява технологията на прекъсвача в крак с актуалните технологични стандарти като DIN-шината през 1970 г., която улеснява инсталацията на множество прекъсвачи в един панел.
 
Днес, когато миниатюрен автоматичен прекъсвач на АББ реагира на къси съединения или пренатоварвания, той изключва и спира тока в рамките на 10 милисекунди. Когато това се случи, прекъсвачът е изложен на интензивна топлина, варираща от 5000 до 6000 °C. Обитателите на съответния обект трябва само да включат прекъсвача, който се изключил и електричеството възобновява потока си мигновено.
 
"Нашата мисия винаги е била непрекъснато да подобряваме технологията на миниатюрния прекъсвач – още от въвеждането му преди 90 години, наред със създаването на модерно производство, което сме пуснали в експлоатация в Хайделберг. Най-новата иновативна характеристика е индикацията за реалната позиция на контакт, което прави лесно идентифицирането на миниатюрния прекъсвач, който е изключил. Тази характеристика спестява време и усилия на инсталатора да анализира повредата и да предприеме подходящи корективни действия", споделя Франк-Андреас Уинтър, глобален продуктов мениджър за електрически табла и модулна апаратура.
     
Източник: АББ

Ключови думи: АББ   АББ Щотц-Контакт   Хуго Щотц   миниатюрни автоматични прекъсвачи   прекъсвачи  

Област: Технологии  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...