Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

ABB ще достави най-дългия в света екструдиран кабел за "енергия от сушата"

28.09.2015   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова
ABB спечели поръчка на стойност около 90 млн. щатски долара от Statoil за реализиране на високоволтова кабелна система, която ще осигурява енергия от сушата за офшорното петролно поле "Йохан Свердруп" в Норвегия.
 
ABB ще проектира, произведе и инсталира 80 kV екструдирана кабелна система на постоянен ток с капацитет от 100 MW с цел предаване на електроенергия от норвежката електрическа мрежа към офшорната производствена база. С дължина от около 200 км това ще е най-дългата екструдирана подводна кабелна система към офшорна петролна и газова платформа в света. 
"Йохан Свердруп", разположено на 155 км западно от Ставангер в Северно море, се счита за едно от най-големите офшорни петролни полета на Норвежкия континентален шелф. Когато започне работа на пълни обороти, се предвижда производството да бъде межсу 550 000 и 650 000 барела петрол на ден, което съставлява почти 40% от общото производство на петрол от шелфа.
 
През месец март на ABB бе възложена поръчка за осигуряване на двете HVDC преобразователни станции за същия проект. Едната ще бъде разположена на брега при Haugsneset, където ще преобразува променлив ток (AC) от мрежата в постоянен ток (DC), който може ефикасно да бъде пренесен на над 200 км до втората станция, която е се намира на една от петролните платформи. Там постоянният ток ще бъде преобразуван обратно в променлив и разпределен към останалата част на полето.
 
Чрез осигуряването на електроенергия от сушата за офшорно производство на петрол и газ се избягва нуждата да се гори дизел или газ сред морето за захранване на оборудването и машините на платформите, което води до значително намаляване на емисиите на въглероден диоксид и азотен оксид. Според компанията освен ползите за околната среда от захранването на плаващи платформи от сушата, това кабелно решение е по-сигурно и енергийно ефективно от офшорното генериране на енергия с помощта на изкопаеми горива.
     
Източник: ABB

Ключови думи: ABB   АББ   екструдирани кабели   Йохан Свердруп   високоволтови кабелни системи  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...