Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

LAPP осигури кабели за мрежа от сеизмометри в исландски вулкан

14.01.2019   |   Бизнес
 

Учени използваха кабели на LAPP за свързване на мрежа от сеизмометри, която ще служи за сигнализиране за предстоящо изригване на един от най-активните вулкани в Исландия – Хекла.

Екипът от изследователи залага на кабелите на LAPP както за пренос на данни, така и за захранване на сеизмометрите, чието функциониране се осигурява чрез енергия, генерирана от три малки вятърни турбини и подсигуряващи ги соларни панели, компенсиращи за периодите с тихо време през лятото.

"Кабелът преминава през изключително остри скални ръбове. Той трябва да е устойчив на механично износване и целогодишни температури под нулата. Кабелът на LAPP се състои от четири усукани двойки проводници, обвити в пластмасова лента с алуминиево покритие. Външната полиетиленова обшивка на кабела е устойчива на ултравиолетова светлина и е водонепропусклива. При проникване на вода през краищата на кабела, съответно при свързванията към сеизмометъра или модема в центъра за данни, или през разкъсване на обшивката от остър предмет, разпространяването на водата се предотвратява благодарение на факта, че кабелът е запълнен с вазелин", обяснява ръководителят на изследователския екип Мартин Мьолхоф.

Планира се мрежата от сеизмометри да се ползва до следващото изригване на Хекла. Целта е да се добие ценна информация за дейността на вулкана, необходима за разработването на постоянна система за ранно предупреждение, която да може да бъде инсталирана и на други вулкани.

     
Източник: ВиВ Изоматик

Ключови думи: ВиВ Изоматик   LAPP   захранващи кабели   кабели за пренос на данни  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесПродуктови офертиВидео на седмицатаСъбитиятаТехнологииПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...