Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Българска разработка на електромотори получи патент в Китай

11.01.2021   |   Технологии
 

Разработка на електромотори за електромобили и електролодки, дело на проф. Енчо Попов, получи патент от Патентното ведомство на Китай, съобщиха от Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ). Разработката е патентована и в Съединените щати. 

Електромоторите се произвеждат от фирма Алмотт ООД в Стара Загора. Те се характеризират с компактен дизайн, високи стойности на въртящия момент на единица тегло, фибна (HAIRPIN) намотка, голям брой полюси с постоянни магнити и възможни високи скорости на въртене. 

Проф. Енчо Попов е виден български изобретател в областта на електротехниката с над 100 патента, като повече от 20 са признати в Съединените щати, Англия, Канада, Франция, Германия и Русия. Създател е на над 80 различни изобретения със сериозен принос в областта на електрическите машини и с разработките си е надхвърлил световните стандарти за 3-процентна внедряемост на промишлените изобретения. През 2016 г. е удостоен с орден „Стара планина“ за изключителния му принос в областта на науката и развитието на електротехниката.

През последните години проф. Енчо Попов развива активна дейност и в областта на моторалтернатори за минихибридна система за електромобили, електродвигатели за електромобили и хибридни автомобили.

     
Източник: БАСЕЛ; Снимка: Президентство на Република България

Ключови думи: БАСЕЛ   патент   електромотори   електротехника   електроника  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...