Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Диамантени батерии може да намерят приложение в космически сонди и подземни мини

02.03.2021   |   Технологии
 

Диамантени батерии, които могат да генерират електричество в продължение на 100 години, може да намерят приложение в космически сонди и подземни мини, твърдят от японската компания Wide Bandgap Semiconductor Group, които наскоро представиха прототип на диамантена батерия.

Батериите използват изкуствени диаманти, които генерират електричество, когато са в радиоактивно поле. В случай че радиоактивността може да бъде контролирана и блокирана чрез обвиването на батериите с алуминий или друга метална обвивка, те биха могли да се използват безопасно от хората.

Диамантените батерии или бетаволтаичните батерии генерират електричество, докато са в радиоактивно поле, където могат да взаимодействат с бета-лъчи от изотопи като въглерод-14 или никел-63. Животът им е много дълъг, защото разпадът на въглерод-14 и никел-63 отнема съответно 5700 и 100 години.

Диамантените батерии, произведени от NIMS използват технологии и ноу-хау на Националния изследователски и развоен център на Япония, който провежда изследвания в областта от 1990 г. насам. Топлопроводимостта на използвания материал е около 28%, най-високата в света и близка до границата на теоретично възможното.

Сериозен проблем все още е това как да се увеличи мощността на батериите. На този етап батериите генерират само електроенергия в микроватове (µW), а един микроват е една милионна част от вата.

През 2020 г. Британската агенция за ядрена енергетика и Университетът в Бристол обявиха, че проучват използването на въглерод-14, който се намира върху повърхността на графита в ядрените реактори и може да се използва след демонтиране на мощностите. Великобритания планира да произведе голямо количество диамантени батерии с въглерод-14 и в случай че успее, ще бъде в състояние да произвежда с тях електричество в продължение на хиляди години.

     
Източник: Nikkei Asia; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: диамантени батерии   бетаволтаични батерии  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесПродуктови офертиВидео на седмицатаСъбитиятаТехнологииПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...