Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Европейската батерийна индустрия може да създаде над един милион нови работни места - 05.04.2021

05.04.2021   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Глобалното търсене на батерии и по-специално на литиево-йонни батерии е нараснало от над 20 GWh през 2010 г. до около 250 GWh през 2020 г., като се очаква да достигне 2-3 TWh през 2030 г. и да надхвърли 10 TWh в бъдеще, се посочва в анализ от март 2021 г. на Fraunhofer, изготвен по поръчка на EIT RawMaterials. Междувременно секторът на електромобилността ще се превърне в основния потребител на батерии. На Европа ще се падат около 20-30% от глобалното търсене. Това означава, че Европа ще се нуждае от около 400-1000 GWh до 2030 г., което налага строежа на нови производствени мощности.

Стремглавото развитие на батерийната индустрия изисква все повече и по-добре подготвени кадри, които да развиват и управляват новите проекти и да обучават следващото поколение експерти и кадри, ангажирани в проучвания и развойни проекти, производство, приложения и в създаването на напълно кръгова батерийна икономика на бъдещето.

Според изчисления на Fraunhofer поне 100 работни места са свързани директно с производството и употребата на батерии с капацитет, равняващ се на 1 GWh. Броят на индиректно свързаните работни места достига 300. Това означава, че в бъдеще Европа ще се нуждае от няколко стотин хиляди до над един милион души, подготвени за работа в батерийната индустрия.

Необходимите кадри за бързо развиващата се батерийна индустрия могат да се осигурят чрез мерки като преквалифициране на работници от индустрии и сфери, които в бъдеще ще изчезнат или ще бъдат подчинени, като тези свързани с двигателите с вътрешно горене, или чрез подобряването на квалификацията на кадрите в съпътстващи индустрии, изправени пред предизвикателствата на дигитализацията. Индустрията ще трябва да положи усилия и да привлече младите хора чрез нов тип образователни и стажантски програми, както и популяризирайки сфери като електрохимия, производство на батерийни клетки и батерийния бизнес като цяло като перспективен за бъдещо кариерно развитие, се посочва в анализа на Fraunhofer.

     
Източник: EIT RawMaterials; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: EIT RawMaterials   електромобилност   батерии  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...