Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Самовъзстановяващ се полимер удължава живота на батериите за електромобили

26.04.2021   |   Технологии
 

Изследователи от Университета "Мартин Лутер" в Хале-Витенберг обявиха, че разработват  самовъзстановяващ се полимер, който може да спомогне за увеличаване на капацитета за съхранение на енергия на литиево-йонните батерии за електромобили и в същото време да удължи живота им.

Изследователският екип, воден от проф. Волфганг Биндер от Института по химия при Университета "Мартин Лутер" в Хале-Витенберг, е фокусиран върху свойствата на материалите, вложени в литиево-йонните батерии. Функционалните материали, разработвани от екипа, могат самостоятелно да идентифицират дори най-малките структурни дефекти и след това да ги поправят.

Проф. Биндер обяснява, че при увеличаване на капацитета на батериите и намаляване на времето за зареждането им има един проблем и той е, че колкото по-бързо се зареждат и изтощават батериите, толкова по-бързо стареят. При бързо зареждане обемът на материалите, вложени в батериите, се свива и раздува по-често, при което се увеличава рискът от образуване на пукнатини в електродите на батериите и предсрочно деградиране на електродите и електролита.

Екипът на проф. Биндер е създал адхезивен гел, действащ като защитен слой, който запълва дори и най-малките пукнатини в електродите и предотвратява задълбочаването на повредите.

В рамките на европейския изследователски проект BAT4EVER изследователите от Университета "Мартин Лутер" заедно с колеги от други изследователски институции и компании в Европа развиват диагностична и възстановяваща система, която да открива и отстранява повреди в батериите на ранен етап от появата им.

     
Източник: Корпорация Саксония-Анхалт; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: литивео-йонни батерии   електромобили   BAT4EVER  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесПродуктови офертиВидео на седмицатаСъбитиятаТехнологииПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...