Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Популярността на електромобилите налага инвестиции от 560 млрд. долара в производството на батерии - 28.06.2021

28.06.2021   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Все по-голямото навлизане на електромобилите очаквано стимулира световното производство на литиево-йонни батерии. Наред с другите видове електрифициран транспорт и приложенията за съхранение на енергия годишното търсене на батерии ще достигне 7 TWh през 2030 г. Като се има предвид, че в края на 2020 г. светът разполагаше с  производствени мощности за само 0,76 TWh, Rystad Energy прогнозира, че ще бъдат необходими инвестиции от близо 560 млрд. щатски долара, за да се задоволи растящото търсене.

Все повече са плановете за т.нар. гигафабрики – производствени съоръжения, които могат да произвеждат 1 GWh годишно или повече, като икономиите, които постигат, позволяват по-рентабилно производство на акумулаторни клетки. Rystad Energy очаква през това десетилетие да бъдат изградени такива съоръжения за производството на 3 TWh с оглед на заявените проекти досега плюс допълнителни 3,4 TWh, част от плановете, обявени от Contemporary Amperex Technology Limited (CATL) и Tesla.

Според Rystad Energy през 2021 г. продажбите на батерии ще достигнат 80 млрд. долара, което е с 26% повече в сравнение с 2020 г. Годишните продажби може да достигнат 130 млрд. долара през 2025 г. и почти 160 млрд. долара през 2030 г.

Повечето от инвестициите през 2020 г. бяха съсредоточени в Азия, като на региона се пада дял от 85% от общо 98 млрд. долара, инвестирани между 2015 и 2019 г. През миналата година делът на Азия спадна до 76% заради по-големия брой европейски проекти, обявени през последните няколко години, като той ще продължи да намалява, тъй като все повече европейски проекти получават "зелена светлина". Делът на Европа в общите инвестиции ще надхвърли 40% през 2024 г.

Недостиг на доставките се очаква да възникне през 2029 г., като стремежът да се отговори на търсенето ще доведе до увеличение на инвестициите в сектора. В резултат те може да преминат прага от 100 млрд. долара през 2030 г.

Инвестициите в съоръжения за производство на батерии, заявени досега за периода от 2015 до 2030 г., са на обща стойност 263 млрд. долара.

     
Източник: Rystad Energy; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: електромобилност   литиево-йонни батерии  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...