Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

България е в топ пет на страните с най-малко зарядни станции за електромобили в ЕС

06.07.2021   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Нов анализ на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) показва големия дисбаланс в разпределението на зарядните станции за електромобили в Европейския съюз (ЕС).
 
Цели 70% от всички зарядни станции в Съюза са концентрирани в само три държави в Западна Европа – Нидерландия (66 665), Франция (45 751) и Германия (44 538). Заедно тези страни заемат едва 23% от цялата площ на ЕС.
 
Със своите едва 194 зарядни станции, съставляващи 0,1% от общия брой в ЕС, България е четвърта в топ пет на страните с най-малък брой станции. С по-малко станции от нея разполагат само Кипър – 70, Малта – 96, и Литва – 174. Веднага след България се нарежда Гърция с 275 станции.
 
Асиметричното разпределение на зарядната инфраструктура се илюстрира особено добре от факти като този, че Румъния, която е шест пъти по-голяма от Нидерландия, разполага с едва 493 зарядни станции или 0,2% от общия брой в ЕС, отбелязват от ACEA.
 
Този дисбаланс е поредната разделителна линия между по-богатите страни членки в Западна Европа и страните с по-нисък БВП в Източна, Централна и Южна Европа. Страни със значителни размери, но по-нисък БВП, като Полша с дял от 0,8% от зарядните станции в ЕС и Испания с 3,3%, сякаш изостават.
 
Действително пропастта между Германия – третата страна с най-много зарядни станции, чийто общ брой съставлява 19,9% от всички зарядни станции в ЕС, и нареждащата се на четвърто място Италия с 5,8% е значителна и дяловете на останалите държави падат още повече.
 
След като Европейската комисия наскоро инициира преглед на Директивата за разгръщането на инфраструктура за алтернативни горива, АСЕА призова за налагането на квоти за зарядни станции не само за електромобили, но и за автомобили, задвижвани с водород, за целия ЕС.
 
На базата на изчисленията на ЕК, намаляването на емисиите на въглероден диоксид от автомобилите с 50% до 2030 г. изисква 6 млн. публични зарядни станции, а в момента техният брой е под 225 000.

     
Източник: АСЕА; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: АСЕА   ЕС   зарядна инфраструктура   електромобили  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...