Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Изобретиха кабел, позволяващ зареждане на електромобили за под 5 минути

22.11.2021   |   Технологии
 

Инженери от Университета Пърдю обявиха, че са изобретили нов вид кабел за зарядни станции, който позволява пълно зареждане на един електромобил за под 5 мин.
 
Кабелът е проектиран да доставя ток 4,6 пъти по-бързо от най-бързата зарядна станция за електромобили, налична на пазара, като използва алтернативен охлаждащ метод, който може да отведе количество топлина до 24,22 kW. По този начин се преодолява основната пречка пред бързото зареждане в момента, а именно прегряването на оборудването.
 
В момента времето за зареждане на електрическите превозни средства варира от 20 мин на обществена станция до часове при използване на домашна зарядна станция. Времето, необходимо за зареждане, както и локациите на станциите се смятат за един от основните фактори, които безпокоят хората, които обмислят закупуването на електромобил, посочват инженерите.
 
Прототипът на новото изобретение все още не е тестван в реални условия. При тестовете в лабораторни условия създателите му установяват, че той може да работи при ток от над 2400 А, което доста надвишава минимума от 1400 А, необходим за намаляване на времето за зареждане на големи товарни електромобили до 5 мин. Най-модерните зарядни станции в индустрията доставят ток от до 520 А, а повечето потребителски станции поддържат ток от под 150 А.
 
Изследователите от Университета Пърдю планират да тестват изобретението в реални условия в сътрудничество с производители на електромобили и зарядни кабели през следващите две години. При тестовете ще се съберат данни и за скоростта на зареждане за различни модели електромобили.

     
Източник: Университет Пърдю

Ключови думи: Университет Пърдю   кабели   зарядни станции   електромобили  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...