Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Три нови категории за безопасност на кабелите в случай на пожар в CPR - 13.12.2021

13.12.2021   |   Начало»Бизнес
 

Нови категории за безопасността на кабелите в случай на пожар бяха добавени към Европейския регламент за строителните продукти (CPR) от 2011 г. и това налага преоценка на пожарната безопасност на сградите, посочват от Европейския съюз на дистрибуторите на електротехника (EUEW).
 
Според CPR кабелите се класифицират в седем класа – Aca, B1ca, B2ca, Cca, Dca, Eca и Fca, според техните пожарни свойства и способност за отвеждане на топлина. Трите допълнителни критерия за класификация и одобрение на кабелите се отнасят до количеството дим, което отделят при горене, пръските горящ материал и киселинността на дима.
 
Допълнителните критерии ще се прилагат само за кабелите от клас B1ca до Dca.
 
Класификацията за плътност на дима варира от s1 до s3 в зависимост от количеството отделен дим, като s3 маркира най-ниско ниво на видимост. Допълнителните класификации s1a и s1b маркират видимост от съответно повече от 80% и 60%.
 
Класификацията за пръски горящ материал започва от d0 за кабели, които не отделят никакви пръски, до d2 за кабели, отделящи продължително време дълги пръски.
 
Киселинността на дима се движи от ниво а1 за кабелите с ниска степен на пожароопасност от клас B2ca и Cca до а3 за стандартните кабели.

     
Източник: EUEW; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: EUEW   CPR   кабели   противопожарна безопасност  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...