Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Три нови категории за безопасност на кабелите в случай на пожар в CPR

13.12.2021   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Нови категории за безопасността на кабелите в случай на пожар бяха добавени към Европейския регламент за строителните продукти (CPR) от 2011 г. и това налага преоценка на пожарната безопасност на сградите, посочват от Европейския съюз на дистрибуторите на електротехника (EUEW).
 
Според CPR кабелите се класифицират в седем класа – Aca, B1ca, B2ca, Cca, Dca, Eca и Fca, според техните пожарни свойства и способност за отвеждане на топлина. Трите допълнителни критерия за класификация и одобрение на кабелите се отнасят до количеството дим, което отделят при горене, пръските горящ материал и киселинността на дима.
 
Допълнителните критерии ще се прилагат само за кабелите от клас B1ca до Dca.
 
Класификацията за плътност на дима варира от s1 до s3 в зависимост от количеството отделен дим, като s3 маркира най-ниско ниво на видимост. Допълнителните класификации s1a и s1b маркират видимост от съответно повече от 80% и 60%.
 
Класификацията за пръски горящ материал започва от d0 за кабели, които не отделят никакви пръски, до d2 за кабели, отделящи продължително време дълги пръски.
 
Киселинността на дима се движи от ниво а1 за кабелите с ниска степен на пожароопасност от клас B2ca и Cca до а3 за стандартните кабели.

     
Източник: EUEW; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: EUEW   CPR   кабели   противопожарна безопасност  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...