Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Създадоха система за съхранение на енергия от органични материали с рекордно бавно саморазреждане

13.12.2021   |   Технологии
 

Изследователи от Лабораторията по органична електроника при шведския университет Линшьопинг (LiU) обявиха, че са създали нова безопасна, евтина и устойчива технология за съхранение на енергия. Тя се базира на две постижения – производството на навити електроди от материал, получен от дървесина, и нов тип електролит на водна основа.
 
Технологията обещава да предостави решение на проблема с понастоящем ограничените възможности за мащабно съхранение на енергия. Този проблем особено се изостря през студените периоди, когато търсенето на електричество е най-голямо, и дисбалансът в електропреносните мрежи може да доведе до сериозни прекъсвания в електроснабдяването. Според изследователите от LiU потенциалната изходна мощност, осигурявана от новата технология, е достатъчно висока, за да може тя да спомогне за запазването на баланса в енергоснабдителната система.
 
Новото решение за съхранение на енергия е с висока енергийна плътност – 5 kW/kg, която обаче трябва да се увеличи, тъй като, както обясняват изследователите от LiU, техните органични батерии са по-добри от обикновените суперкондензатори и имат приблизително същата ефективност като оловно-киселинните батерии, но литиево-йонните батерии са по-добри.
 
Всички досегашни опити за създаване на устойчива система за съхранение на енергия, базирана на евтини органични материали и електролити на водна основа с електроди от въглерод, са се сблъсквали с един и същ проблем, а именно бързото саморазреждане на батериите, като е било трудно то да се удължи до повече от ден.
 
Новата технология включва нов тип електролит на водна основа и електроди от лигнин – евтин и широко достъпен страничен продукт при производството на хартия. Учените създават полиелектролит от висококонцентриран полимер на водна основа, калиев полиакрилат, заедно с биополимер лигнин (като положителен електрод) и полиамид, смесен с проводящ въглерод (като отрицателен електрод). Така те постигат рекордно за съхранение на енергия с органични електроди в електролит на водна основа саморазреждане от под 0,5 V на 100 часа.
 
Всички използвани суровини са евтини – нито лигнинът, нито въглеродът, или пък полиелектролитът струват повече от 1 щатски долар за килограм. Това са широко разпространени и незапалими материали и технологията може да се приложи за мащабно съхранение на енергия, твърдят създателите й.

     
Източник: LiU

Ключови думи: Университет Линшьопинг   LiU   батерии   съхранение на енергия  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...