Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Европа може да се превърне във втория най-голям производител на батерии в света

10.01.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Батериите ще играят ключова роля в постигането на амбициозните цели на Европа за декарбонизация, смятат от консултантската компания Wood Mackenzie. Те ще позволят интегрирането на възобновяеми енергийни източници в енергийния пазар на Стария континент и намаляване на емисиите в транспортната индустрия – двата сектора, които заедно генерират 60% от световните емисии.

Инвестициите в производството на батерии в Европа се увеличават. Европейската комисия призна важната роля на батериите за бъдещето на Европейския пазар и икономика, основавайки Европейски алианс за батериите през 2017 г.

Според анализ на Wood Mackenzie през 2019 и 2020 г. Европа е инвестирала повече от всеки друг регион в производството на батерии. През 2021 г. ЕК одобри и втори Важен проект от общоевропейски интерес (ВПОИ) в областта на батериите, като насочи 2,9 млрд. евро към индустрията с намерение да отключи допълнителни 9 млрд. евро от частни инвестиции. Пазарът на батерии в Европа може да надхвърли 570 млрд. евро през 2030 г. и 1,7 млрд. евро през 2040 г., смятат от Wood Mackenzie.

Очаква се търсенето на батерии в Европа да нарасне почти 11 пъти спрямо сегашните нива до 2040 г., стимулирано главно от електромобилите, които може да генерират 94% от търсенето. Стационарните системи за съхранение на енергия ще генерират 4% от годишното търсене на батерии до 2040 г. Разпространението на такива системи в Европа е бавно, но се очаква да нарасне.

Сред целите на Европа е създаването на производствени мощности за годишно производство на батерии за 1,3 TWh до 2030 г. Това ще превърне Европа във втория най-голям производител на батерии в света, като с 27% от световните производствени мощности се нарежда веднага след Китай.

Литиево-йонната технология ще бъде най-произвежданата в Европа. Производството на батерии на Стария континент е много зависимо от вноса на суровини, от което произтичат рискове за доставките и безопасността. Европа трябва да внася над 75% от необходимите суровини от други региони, където те се добиват чрез процеси, проблематични от гледна точка на въглеродните емисии и екологичното и социалното си въздействие. 

Инвестирането в местни добивни предприятия е наложително, тъй като свръхзависимостта от вноса пречи на Европа да влияе на доставките и цените, посочват от Wood Mackenzie.

Електрическата мобилност ще определи търсенето, доставките и цените на батериите в Европа. Производството на електрически автомобили генерира над 80% от европейското и световното търсене на батерии и бъдещите пазарни тенденции ще са от съществено значение за световния производствен капацитет и потенциални сривове на доставките. Като се има предвид доминиращата роля на автомобилната индустрия в Европа, в случай на проблем с доставките автомобилните компании с дългосрочни договори ще бъдат предпочетени като клиенти пред компаниите, реализиращи стационарни системи за съхранение на енергия.

     
Източник: Wood Mackenzie; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Wood Mackenzie   батерии   автомобилна индустрия   ВЕИ  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...