Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Във Франция добиха първия килограм литий за батерии от геотермална вода

08.02.2022   |   Технологии
 

Проект EuGeLi (European Geothermal Lithiuam Brine), координиран от френската минна компания Eramet и реализиран с подкрепата на европейската инициатива EIT RawMaterials, бе приключен успешно с производството на първия килограм литиев карбонат от геотермална вода, годен за влагане в батерии, съобщиха от компанията.
 
Проектът е уникален, тъй като литият, съдържащ се в геотермалната вода, е извлечен при висока температура и под налягане в съоръжение на Electricité de Strasbourg Géothermie в Североизточна Франция. Екстракцията се извършва с активно твърдо вещество, създадено от Eramet в сътрудничество с френския изследователски център IFPEN за извличането на лития от находището на фирмата в Аржентина и пригодено за използване при температурите и налягането на геотермалните води.
 
Сега предстои да бъде намерен начин за оптимизиране на икономическия модел с цел да се установи дали е възможно конкурентоспособно индустриално производство на литий за батерии с този метод и с нулеви емисии на въглероден диоксид.

     
Източник: Eramet

Ключови думи: Eramet   батерии   EIT RawMaterials  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесПродуктови офертиВидео на седмицатаСъбитиятаТехнологииПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...