Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Нова технология позволява зареждането на различни видове оборудване в движение

10.02.2022   |   Технологии
 

Изследователи от финландския университет "Аалто" обявиха, че са създали нова технология за безконтактен пренос на енергия, която работи независимо от позицията и ориентацията на предавателя и приемника. Складови роботи, кухненско оборудване и дори телефони и лаптопи могат да черпят захранване навсякъде в зоната за зареждане и, тъй като преносът на енергия продължава дори и когато устройството се движи, технологията един ден би могла да зарежда електромобили в движение.
 
Идеята се състои в нареждането на предаватели така, че токът в съседните предаватели да минава в обратната посока – например, по часовниковата стрелка в единия предавател и обратно на часовниковата стрелка в съседния. Така се създава подобна на шахматна дъска мрежа от намотки с "положителен" и "отрицателен" ток с магнитен поток между тях. Приемникът над мрежата от предаватели улавя магнитния поток, който генерира електрически ток за зареждане на устройството.
 
"Красотата на нашия метод се крие в това, че той е много прост и в същото време доста сложен", коментират изследователите. "Няма нужда да използваме процесори от висок клас или много изчисления, за да направим предавателите умни. В крайна сметка, това е електромагнитна система и нашият подход беше да открием как можем електромагнитно да засечем присъствието и позицията на приемник", обясняват те.
 
Тъй като присъствието на приемник стартира преноса на енергия, системата може да работи без проследяване на позицията и комуникация между приемника и предавателите. Това също така означава, че енергията се прехвърля само към приемника, а не се излъчва в цялата зона, което позволява няколко устройства да бъдат зареждани едновременно.
 
Технологията е тествана със складови роботи в сътрудничество с финландската компания Solteq Robotics. Изследователите работят и по комерсиализацията на технологията за приложения в промишлеността и транспорта. Същевременно те продължават да я подобряват. Една от целите им е да повишат мощността от около 1 kW до около 20 kW, за да може да се използва за зареждане на електромобили. 

     
Източник: Университет "Аалто"

Ключови думи: Университет "Аалто"   роботи   зарядни устройства  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесПродуктови офертиВидео на седмицатаСъбитиятаТехнологииПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...