Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

ЕСО и НСОРБ обединяват сили с браншови организации за изграждане на мрежа от зарядни станции за електромобили

23.02.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Електроенергиеният системен оператор (ЕСО), Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Българската браншова камара на енергетиците (ББКЕ), Българската асоциация Електрически превозни средства, Индустриален клъстер "Електромобили" (ИКЕМ) и Асоциацията на собствениците на електромобили в България подписаха меморандум за сътрудничество за изграждане на адекватна зарядна инфраструктура за електрически превозни средства на територията на страната. Съгласно документа ЕСО ще осигури достъп за присъединяване на изградените зарядни станции до своята електропреносна мрежа.

Целта е до пет години на територията на цялата страна да бъдат изградени 10 000 станции за зареждане на електромобили от възобновяеми източници. ЕСО стопанисва 297 подстанции, което осигурява възможност зарядната инфраструктура да бъде с национален обхват. Предвижда се разгръщане на групи бавни и бързи зарядни станции, които да обслужват леките електромобили, обществения и тежкотоварния електрически транспорт.

Споразумението за сътрудничество отчита очакваното масово навлизане на електрическите превозни средства в периода от 2030 до 2040 г. Прогнозата на експертите на ЕСО сочи, че до 2030 г. електромобилите у нас ще достигнат 200 000, а за покриване на годишното им електропотребление ще са необходими 600 000 МВтч електроенергия. Разчетите на ЕСО предвиждат до 2040 г. електрическите автомобили в България вече да са 2 000 000 с годишно електропотребление от близо 6 000 000 МВтч, а през 2050 г. техният брой да достигне 3 500 000, за захранването на които годишно ще е необходима над 10 000 000 МВтч електрическа енергия. В момента автомобилният парк в България потребява течни горива, чийто еквивалент в електроенергия е 45 млн. МВтч. Масовото навлизане на електрическите превозни средства до 2050 г. ще намали три пъти консумираната енергия в транспорта.

Меморандумът за сътрудничество предвижда страните да обменят информация за състоянието на инфраструктурата, текущата и очакваната необходимост от локации и подходяща зарядна мощност, решения на правителството и общините, както и финансови разчети за необходимия ресурс за развитието на тази инфраструктура.

Липсата на достатъчно зарядни станции за електрически превозни средства вече се очертава като проблем пред подмяната на автопарка на дружествата, ангажирани с градския транспорт, обърна внимание председателят на УС на НСОРБ Даниел Панов. Той изрази надежда, че обединяването на заинтересованите организации ще помогне за преодоляване на редица административни и процедурни затруднения, които срещат както потенциалните инвеститори, така и общините, които проявяват интерес към развитие на мрежата. По негово предложение предстои да бъде изготвена пътна карта, която да фокусира усилията на партньорите по споразумението и да очертае етапите за постигане на реален напредък за по-ускорено изграждане на инфраструктура за зареждане на електромобили.

     
Източник: ЕСО, НСОРБ

Ключови думи: ЕСО   НСОРБ   ИКЕМ   ББКЕ   електромобили   зарядни станции  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
Бизнес форум ЕЛЕКТРОИНДУСТРИЯ 2024
Light+Building 2024
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...