Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Планират се инвестиции от 60 млн. лв. в зарядна инфраструктура за електромобили

01.03.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

По Програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027 за устойчива градска мобилност са предвидени над 376 млн. лв., от които близо 60 млн. лв. са за изграждане на зарядна инфраструктура, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Стефан Аспарухов. Заедно с търговското аташе на Британското посолство в София Тим Буйсере заместник-министър Аспарухов откри конференция на тема "Устойчива мобилност: стимули и внедряване на инфраструктура за електромобили".

По оперативната програма ще се финансират мерки за устойчива мобилност, включително зарядна инфраструктура за чисти превозни средства и въвеждане на интелигентни транспортни системи. Оборудването за зареждане на електромобили е допустимо за финансиране и като част от мерките за енергийна ефективност на сградния фонд по програмата.

За осигуряване на необходимата инфраструктура за електромобили Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) работи по промени в Наредбата за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии. С промените се предвижда в новите сгради за обществено обслужване с повече от 10 паркоместа най-малко едно от всеки пет паркоместа да се оборудва със зарядна точка за електрическо превозно средство. За новите жилищни сгради с над десет обособени паркоместа при предвиждане на места за електрически превозни средства с оборудване за зарядна точка в проекта на сградата трябва да бъде заложено 10% от местата за паркиране да са за електромобили.

Пред участниците в събитието заместник-министърът представи някои от нормативните актове, регламентиращи зарядната инфраструктура за електромобили. Според Закона за устройство на територията за поставяне на зарядни колонки за електрически превозни средства се издава разрешение въз основа на схема и проектна документация, одобрени от главния архитект на общината. Със Закона за енергетиката са въведени изискванията за присъединяване на зарядните точки към съответния оператор на електропреносната мрежа, както и за измерване на доставяната от мрежата електрическа енергия.

     
Източник: МРРБ

Ключови думи: МРРБ   зарядна инфраструктура   електромобили  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...