Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Световното търсене на батерии ще скочи значително до 2030 г., задават се и проблеми с доставките

28.03.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Енергийният преход и стремежът към декарбонизация ще доведат до значително увеличение в търсенето на батерии в световен мащаб, като то може да достигне 9 TWh годишно до 2030 г. или 15 пъти повече в сравнение с 2021 г., сочи анализ на консултантската компания Rystad Energy.
 
Световното търсене на батерии през 2021 г. възлиза на 580 GWh – двойно повече в сравнение с 2020 г. Въпреки това доставките все още са в състояние да удовлетворят това търсене. Това обаче е на път да се промени през следващите няколко години, тъй като гладът за батерийни технологии за пътнически автомобили и стационарни системи за съхранение на енергия значително нараства, напрягайки снабдителните вериги, коментира Rystad Energy.
 
Очаква се търсенето да бъде в унисон със сценария за глобално затопляне от 1,6°C и необходимите промени в енергийните системи. То също така няма да бъде ограничено от евентуални проблеми със снабдителните вериги. По отношение на компонентите литиево-йонните батерии ще доминират пазара през това десетилетие, докато търсене на натриево-йонни батерии ще възникне през 2030 г.
 
Ръст при батериите за електромобили и стационарни системи за съхранение на енергия
 
Пътническите електромобили ще имат най-голям принос за бъдещия ръст при батериите с дял от около 55% от общото търсене в края на това десетилетие. Търсенето на този тип батерии се очаква да достигне 4,9 TWh през 2030 г. – увеличение 13 пъти повече в сравнение с общо взето малкия общ капацитет от 373 GWh през 2021 г.
 
Батериите за стационарно съхранение на енергия  ще са втори по значение с очаквано търсене от над 2,5 TWh през 2030 г. или 29% от целия пазар. Необходимостта от съхранение на енергия се очаква да нарасне от 139 GWh през 2021 г. заради увеличаващото се значение на непостоянните възобновяеми енергийни източници в енергийния преход. Това ще увеличи необходимостта от съхранение на електроенергия в периоди с по-голямо производство на енергия от ВЕИ в сравнение с такива с по-слабо, като например когато скоростта на вятъра е по-ниска, както се случи в Европа през миналата година. Батериите за електромобили с променено предназначение са ценна опция за стационарно съхранение на енергия, но те ще започнат да играят по-значителна роля едва след 2040 г., когато вече ще е налице достатъчно количество изтощени батерии за електромобили.
 
В бъдеще повечето леко- и среднотоварни авмотобили ще бъдат електрифицирани, като те ще генерират около 1 TWh от търсенето на батерии през 2030 г. Електрифицираните самолети и кораби също ще се нуждаят от батерии, но общото търсене от тези сектори няма да повлияе сериозно на глобалния пазар.
 
Азия и по-специално Китай ще са най-големите пазари на батерии до 2030 г. При сценария за глобално затопляне от 1,6°C търсенето в Азия ще бъде 41% от общото търсене и ще достигне 3,6 TWh. Търсенето на батерии в Европа и Северна Америка също ще се повиши до края на десетилетието, достигайки съответно 1,9 TWh и 1,7 TWh. Близкият Изток и Африка също ще увеличат търсенето, но не колкото трите по-големи региона.
 
Нови проекти
 
Няколко региона ускоряват плановете си за реализиране на собствени снабдителни вериги с цел да избегнат зависимостта от вноса на батерии от Азия. През 2021 г. в Северна Америка са обявени 10 големи проекта, седем от които са на съвместни предприятия между производители на батерийни клетки и автомобилни компании. В Европа увеличението на производството е мотивирано от опитите да се намали зависимостта на автомобилните компании от Азия. Повече от половината от планираните проекти предвиждат локални производствени мощности, като около една трета от обявените проекти за разширяване на производствения капацитет са обявени от европейски компании.

     
Източник: Rystad Energy; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Rystad Energy   ВЕИ   батерии   съхранение на енергия  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
Бизнес форум ЕЛЕКТРОИНДУСТРИЯ 2024
Light+Building 2024
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...