Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Учени от Щатския университет на Флорида разработват ново поколение свръхпроводими кабели

02.06.2022   |   Технологии
 

Учени от Центъра за модерни захранващи системи (CAPS) при Щатския университет на Флорида в сътрудничество с колеги от базираната в Колорадо Advanced Conductor Technologies разработиха нова, готова за използване свръхпроводима кабелна система, внасяйки подобрения в съществуващата технология за свръхпроводими кабели.
 
Целта на изследователите е да намалят сечението, теглото и обема на този тип кабели и на практика да допринесат за създаването на следващото поколение свръхпроводими технологии.
 
Свръхпроводимите кабели могат да пренасят електрически ток без съпротивление, но могат да правят това само при изключително ниски температури. Новото изобретение се охлажда само с хелий за разлика от досега съществуващата технология, при която тялото на кабела се охлажда с хелий, а краищата – с течен азот или друго средство. Изследователите от CAPS успяват да намерят начин да охлаждат цялата кабелна система с хелий.
 
Проучването дава възможност на инженерите да бъдат по-гъвкави, защото хелият остава в газообразно състояние в по-широк температурен диапазон от други средства. Течният азот например не е стабилен охладител за някои приложения и това проучване приближава технологията до практически решения в подобни сценарии, посочват изследователите.
 
Отпадането на необходимостта да се използва течен азот за предварително охлаждане на краищата на свръхпроводимия кабел и използването вместо това на същия хелий, с който се охлажда кабелът, позволява създаването на изключително компактен свръхпроводим захранващ кабел, който може да функционира в непрекъснат режим на работа, поясняват изследователите и допълват, че създадената от тях система е малка и лека и може много по-лесно да се интегрира в електрически кораби и самолети.

     
Източник: Щатски университет на Флорида; Снимка: Advanced Conductor Technologies

Ключови думи: CAPS   кабели  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Технологии

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...