Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Възходът на електромобилите обуславя рекордния ръст в търсенето на кобалт през 2021 г.

01.07.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Наскоро публикуван от Cobalt Institute доклад за състоянието на световния пазар на кобалт коментира ключовата роля на кобалта за постигане на зелено бъдеще благодарение на бързо растящия пазар на литиево-йонни батерии и възхода на електромобилността.
 
"Ролята на кобалта в сферата на батериите и рециклирането го правят един от материалите с критично значение за постигане на климатично неутрално бъдеще", коментира Дейвид Брокас, председател на Борда на Cobalt Institute.
 
През 2021 г. пазарът на кобалт отчита безпрецедентен ръст в търсенето от 22%. Възходящата тенденция се очаква да се запази, като през следващите пет години прогнозите са за годишен ръст от около 13%.
 
За първи път през 2021 г. търсенето на кобалт за електромобили надхвърли това за други батерийни приложения и достигна 34% от общото търсене. Очаква се електромобилният сектор да генерира половината от търсенето през 2026 г.
 
По думите на Адам МакКарти, президент на Cobalt Institute, електромобилите продължават да революционизират зелената и устойчивата мобилност и батериите, съдържащи кобалт, са предпочитаната технология от много автомобилостроители в Европа, Северна Америка и Китай.
 
През миналата година батериите, съдържащи кобалт, съставляват 74% от световния пазар на батерии за електромобили. Това се дължи главно на по-голямата енергийна плътност, безопасност и производителност, предлагани от кобалта, посочват от Cobalt Institute.
 
Демократична република Конго остава основният доставчик на кобалт с дял от 74% от световните доставки. Най-големият преработвател с дял от 72% е Китай.

     
Източник: Cobalt Institute; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: кобалт   електромобилност   батерии  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
е-книги Електромобилност 2024
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...