Electrical Bulgaria  

Бъдещето на батерийната индустрия зависи от инвестициите в нови мини

29.07.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Производството на батерии се очаква да бъде една от най-важните индустрии през следващите 10 години. Според глобалната компания за пазарни анализи и проучвания GlobalData приходите от производство на батерии ще надхвърлят 168 млрд. щатски долара през 2030 г., но добивът на суровини няма да отговори на покачващото се търсене, освен ако капиталовите пазари не променят курса в резултат на натиска за постигане на цели, свързани с екологичното, социално и корпоративно управление (ESG), и не увеличат инвестициите в нови мини.
 
По данни на GlobalData приходите на батерийната индустрия са 55 млрд. щатски долара през 2020 г. Очакваният ръст до 2030 г. е 14%, като той ще бъде обусловен главно от продажбите на литиево-йонни батерии.
 
Даниел Кларк, анализатор в GlobalData, коментира, че правителствата трябва да играят по-голяма роля в стимулирането на минното дело, обработката на суровините и производството на батерийни клетки. Причините за това са две. Първата е, че голямо предизвикателство през следващото десетилетие ще бъде дали добивът на суровини като литий, никел, кобалт и графит може да посрещне растящото търсене на батерии, посочва Кларк. "Може да се обявяват много гигафабрики, но от къде ще дойдат суровините? Въпреки че не са неизчерпаеми, тези материали не са редки, но са необходими по-големи инвестиции".
 
Втората причина е, че, докато голяма част от света е насочил вниманието си към днешната геополитическа енергийна война между Русия и Западния свят, нова геополитическа битка за чиста енергия се води във веригата на доставки за литиево-йонните батерии. Западните правителства осъзнават потенциалните си слаби места спрямо Китай и усилено стимулират компаниите с цел да изградят регионални вериги за доставка за литиево-йонни батерии. Литият е наличен в големи количества, но са необходими значителни инвестиции в разработването на нови мини, за да се посрещне растящото търсене, посочва Кларк.
 
Доклад на GlobalData отбелязва силната позиция на Китай в минната индустрия, рафинирането и производството на батерийни клетки, като Китай е почти монополист в различни етапи от снабдителната верига.
 
Китайският производител на батерии CATL е част от китайския план за доминация в световната батерийна индустрия и съответно на световната електромобилна сцена. "CATL дойде буквално от нищото преди пет години, а сега държи над 30% от световния пазар, което е два пъти по-голям дял от този на предишния батериен олигарх Panasonic", отбелязва Майкъл Орм, анализатор в GlobalData. През 2018 г. CATL и Panasonic държат по около 16% от пазара. CATL продължава да засилва позициите си за сметка на други големи конкуренти като LG Chem и Samsung SDI. Важни чуждестранни клиенти, особено Tesla, VW, BMW и GM, вече приемат, че нямат кой знае какви други опции, освен да приемат CATL за стратегически доставчик.
 
Според GlobalData също така правителствените стимули за минното дело и преработката на суровини е от фундаментално значение за постигането на климатичните цели наред със стимулите за рециклиране на батериите.
 
"Рециклирането на батериите е задължително, за да се намали екологичният отпечатък и да се предотврати изчерпването на природни ресурси. Много компании разбират необходимостта и финансовите ползи от рециклирането на батериите", посочва д-р Лил Рийд, старши анализатор в GlobalData, и допълва, че, въпреки че надеждите за кръгова батерийна икономика са още далеч, големите производители на батерии евентуално може да интегрират във вертикалната си структура рециклиращи мощности.
 
"До 2030 г. създаването на кръгова батерийна икономика ще бъде централна тенденция и ще спомогне за редуцирането на геополитическите зависимости, за декарбонизацията на екологично мръсния минен сектор и за постигане на дългосрочна устойчивост на сектора", смята д-р Рийд.

     
Източник: GlobalData; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: GlobalData   батерии   минна промишленост   електромобилност  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
Light+Building 2024
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...