Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Японски изследователи представиха нова децентрализирана система за рециклиране на батерии

Изследователи от Университета Рицумейкан в Япония обявиха, че са създали нова децентрализирана система за рециклиране на използвани алкални батерии, която е по-енергийноефективна и по-екологична от конвенционалните централизирани системи.
 
Традиционно отпадъците се събират локално, след което се транспортират и рециклират в големи централизирани съоръжения. При този подход голямо количество отпадъци се третира наведнъж, но високите транспортни разходи и голямото енергопотребление са сериозен проблем при прилагането му.
 
Според японските изследователи децентрализираните системи за рециклиране, включващи малки съоръжения по места, предлагат устойчива алтернатива на конвенционалните рециклиращи системи. Те могат да намалят използването на енергийни ресурси за транспортиране и имат потенциала да увеличат нивата на рециклиране. Този подход е все още в началния етап от развитието си, но редица изследователи проучват възможностите за прилагането му в рециклирането на пластмаса, фотоволтаични компоненти и отпадъчни води, като резултатите са особено обещаващи при децентрализираното рециклиране на пластмаса.
 
Децентрализираната система, създадена от изследователите от Рицумейкан, включва използването на микровълни, които позволяват селективно, бързо нагряване и намалено енергопотребление в сравнение с нагряване в пещ.
 
Изследователите първо провеждат емпирично проучване, за да проверят доколко приложима е тази микровълнова техника в рециклирането на негодни алкални батерии. След това правят и анализ, за да проучат ефективността на децентрализираната система за рециклиране в Япония. В анализа са обхванати общо 1710 общини, като изследователите приемат енергопотреблението и емисиите на парникови газове като критерии за тестването на ефективността на предложената система.
 
Резултатите от емпиричното проучване показват, че микровълновото нагряване постига извличане на 97% от мангановия оксид и цинка от алкалните батерии. Това ниво на извличане е 1,5 пъти по-високо от това при конвенционалното нагряване в електрически пещи, като при това отнема наполовина по-малко време. Анализът също дава доста оптимистични резултати, тъй като екипът забелязва, че балансът между централизираните и децентрализираните системи за рециклиране може да намали годишното енергопотребление и емисии на парникови газове в Япония.
 
Концепцията за децентрализация е новост при системите за рециклиране. В тази връзка откритията на японските изследователи са добра основа за проучване на възможностите за използване на децентрализирани системи за рециклиране с микровълново нагряване за извличане на метали. "Чрез внедряването на тази система в области, където няма природни ресурси, те могат да се превърнат в доставчици на вторични ресурси. Тази система може също да облекчи проблема с рециклирането на метали в развиващите се страни", смятат изследователите.

     
Източник: Университет Рицумейкан; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Университет Рицумейкан   алкални батерии   рециклиране  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...