Electrical Bulgaria  

Четири мита за безопасността в работата на електроинженера

19.09.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Безопасността в електроинженерството е повече от обикновена задача. Тя изисква ангажираност от всички служители – от мениджърите до редовите работници. С времето интерпретациите на някои стандарти за безопасност могат доста да се отдалечат от първоначалния им замисъл, давайки началото на митове за това кои са най-добрите практики за постигане на безопасност, коментира производителят на инструменти Fluke.

Мит 1: "Неудобно" е същото като "невъзможно"
Несъмнено изключването на захранването на едно съоръжение винаги е неудобно, но това не означава, че е невъзможно. В САЩ например агенцията по трудова безопасност OSHA позволява да се работи при неизключено захранване само при определени условия, включително, когато е "невъзможно" да се изключи захранването заради повишена опасност. Въпреки това се наблюдава тенденция да се позволява на работниците да работят при включено захранване само защото е "неудобно" то да се изключи. Това създава ненужни рискове, които често водят до инциденти.

В ситуации, в които действително е невъзможно да се изключи захранването, по електрическите системи трябва да работят само квалифицирани за подобни задачи електротехници. При това те трябва да вземат всички предпазни мерки, включително да носят подходящи лични предпазни средства и да използват сертифицирани за употреба в съответните условия инструменти.

Мит 2: Колкото повече лични предпазни средства, толкова по-добре
Дали и колко лични предпазни средства да се носят не е лично решение. Компонент може да се повреди във всеки един момент. Напълно изправен прекъсвач може да откаже неочаквано по време на ремонт. В случай на поява на волтова дълга при отварянето на табло носенето на правилните лични предпазни средства може да е въпрос на оцеляване. Електротехниците трябва да спазват стандартите за личните предпазни средства, разработени от съответната национална организация за противопожарна защита.

Същевременно обаче носенето на лични предпазни средства, подходящи за много по-висока степен на опасност от наличното в конкретната среда, няма задължително да им гарантира по-голяма безопасност. Така например използването на много дебели ръкавици при положение, че няма да се работи с над 480 V, е излишно и по-скоро може да създаде затруднения при опериране с различни инструменти.

Затова в допълнение към избора на правилните лични предпазни средства могат да се закупят ръчни инструменти, проектирани за лесно използване с ръкавици. Също така може да се намали количеството лични предпазни средства, като работниците се оборудват с безконтактни инфрачервени инструменти като термовизионни камери, IR термометри и безжични сензори за мониторинг. Тези инструменти позволяват на работниците да събират данни извън зоните с риск от волтова дъга, а това цялостно ще повиши нивото на безопасност.

Мит 3: Всички тестови кабели са еднакви
Често техниците приемат тестовите кабели и предпазителите като базово оборудване, без да се замислят особено за качеството им. Независимо от качеството на мултиметъра, той е безопасен само ако тестовите кабели, използвани с него, са безопасни. Тези компоненти осигуряват критична защита срещу токов удар и пик на напрежението, които биха могли да причинят сериозни наранявания.

Съвременните стандарти за безопасност изискват дигиталните мултиметри да включват предпазители, проектирани да задържат енергията, генерирана от късо съединение. Това предпазва потребителите от късо съединение и изгаряния. Когато се подменят предпазителите, винаги трябва да се използват предпазители, одобрени от производителя на измервателния уред. По-евтини универсални предпазители може да повишат риска от сериозни наранявания.

Мит 4: Единственият начин правилно да се измери напрежението е с директен контакт с тестови кабели
В миналото директното допиране на тестови сонди или щипки към проводниците бе най-добрият начин да се получат точни резултати. Това обаче изисква контакт между метални елементи, което увеличава риска от волтова дъга и потенциални повреди както на човека, извършващ измерването, така и на оборудването, обект на измерването.

Наскоро бе представена нова технология, която отчита и измерва напрежението без необходимост от директен контакт между метални елементи. Технологията изолира измервателния инструмент от източника на напрежение, обект на измерването. За да измери напрежението, електротехникът просто трябва да плъзне проводник в отворената щипка на ръчен тестови инструмент. Тъй като няма контакт с открит източник на напрежението, рискът от токов удар и волтова дъга е редуциран.

Тези четири мита са само пример за проблемите с безопасността, които трябва да се вземат предвид, когато се работи с включено оборудване. Най-добрият начин да се гарантира, че служителите напълно разбират и следват правилата за безопасност е да се създаде и поддържа солидна култура на безопасност, базирана на нуждите и конкретната среда, в която се работи.

     
Източник: Fluke; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Fluke   електрооборудване   тестови кабели   инструменти  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...