Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Учени от ИЕЕС-БАН разработват ново поколение батерии

Институтът по електрохимия и електроенергийни системи при Българската академия на науките (ИЕЕС-БАН) представи за първи път своята демонстрационна пилотна инсталация за съвременно производство на газодифузионни електроди за батерии от типа метал-въздух на тазгодишното издание на Софийския фестивал на науката.

Учените от ИЕЕС-БАН разработват батерии от типа цинк-въздух, магнезий-въздух и олово-въздух, като усилията им са насочени към усъвършенстване на презареждаемите батерии от типа метал-хидрид-въздух. Предимствата на тези акумулатори за стационарни приложения, сред които и за съхранение на енергия от възобновяеми източници на енергия, са ниско тегло, ниска себестойност, безопасност при експлоатация и използване на екологични материали. Освен за стационарни цели, тези батерии могат да се прилагат и като акумулатори в хибридни автомобили, тъй като са по-олекотени и с по-висок капацитет от използваните в момента никел-метал хидридни батерии. Този факт се дължи на неограничения капацитет на оригинално разработените газодифузионни електроди при обратимост на процесите заряд-разряд, посочват от БАН.

Пилотната инсталация за производство на газодифузионни електроди се създава в рамките на Национална научна инфраструктура "Съхранение на енергия и водородна енергетика" (НИ СЕВЕ), финансирана от Министерството на образованието и науката (МОН). Инсталацията е част от "Платформата за развитие на нова генерация горивни клетки и батерии" по Модул 2, включващ няколко платформи за високотехнологични разработки.

     
Източник: БАН; Снимка: ИЕЕС-БАН

Ключови думи: БАН   ИЕЕС-БАН   батерии   ВЕИ   МОН   НИ СЕВЕ  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...