Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

БАСЕЛ обсъди с МИР възможности за финансиране и участие на свои членове в различни проекти

05.12.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

В края на ноември 2022 г. представители на Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ) проведоха среща със заместник-министъра на иновациите и растежа Стефан Савов, на която бяха обсъдени настоящият статус на отделните мерки по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" (ПКИП), тяхното съдържание и реализация.

До края на 2022 г. трябва да приключи оценката на подадените проекти по първата отворена процедура "Технологична модернизация" (260 млн. лв.) по НПВУ. До 19 декември 2022 г. продължава приемът по втората отворена процедура "ИКТ решения и киберсигурност" (30,6 млн. лв.), за която до момента има 4500 проектни предложения при очаквани 1500. За обществено обсъждане е обявена и третата процедура "Подкрепа за иновативни МСП, отличени с Печат за високи постижения" (118 млн. лв.), която е насочена към компании, които са кандидатствали по европейските програми "Хоризонт 2020" и "Хоризонт Европа", но не са получили финансиране.

Предстои да бъде отворена за кандидатстване и четвъртата процедура "ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия" (200 млн. лв.) за изграждане на фотоволтаични инсталации за производство на електроенергия за собствена употреба. По процедурата ще могат да кандидатстват освен МСП и малки дружества със средна пазарна капитализация (с до 499 служители) или дружества със средна пазарна капитализация (с до 1500 служители).

Процедурата "Преход към кръгова икономика" (180 млн. лв.), в която могат да участват и големи предприятия, стартира през първото тримесечие на 2023 г.

Новата Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията" 2021-2027 на стойност 3 млрд. лв. стартира от януари 2023 г.

На срещата беше засегната и темата за участие на фирми от БАСЕЛ в изграждане на мрежата от зарядни станции за електромобили, предвидена в НПВУ. Дялов финансов инструмент на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) (30 млн. лв. плюс частен ресурс) по линия на мерките за климатична неутралност ще бъде стартиран в началото на 2023 г. Други мерки в тази насока са предвидени в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

БАСЕЛ ще получи официална покана да предложи свой представител в Експертната група по микроелектроника към Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Проектът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) за интернационализация на бизнеса ще бъде продължен и БАСЕЛ може да започне да подготвя предложения за финансиране на търговски мисии, изложения и събития в сектора на електроиндустрията.

Представителите на БАСЕЛ поискаха повече средства и директно финансиране да се насочват за прилагане на инструменти за енергийна ефективност, да се отпуска държавно финансиране за мерки за намаляване на въглеродния отпечатък (напр. чрез ремонти на енергийни съоръжения), по възможност да се използват грантови схеми вместо финансови инструменти и да се предоставят повече възможности за финансова подкрепа на големи предприятия с персонал над 250 души.

     
Източник: БАСЕЛ; Снимка: МИР

Ключови думи: БАСЕЛ   МИР   НПВУ   зарядни станции   енергийна ефективност   електроиндустрия   електроника  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
е-книги Електромобилност 2024
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...