Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Недостигът на кадри е най-голямото предизвикателство в електротехническата индустрия

02.02.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ) представи на среща с медиите нови данни за състоянието на сектора в България. Според тях електроиндустрията за шеста поредна година е секторът с най-голям дял в износа на страната. През 2021 г. тя е генерирала износ от 3,6 млрд. евро или 10,5% от общия износ. Сред най-изнасяните продукти са електрически апарати за напрежение до 1000 V, кабелни форми за автомобили, електронни интегрални схеми, хладилници, електрически табла, трансформатори, акумулатори и бойлери.

БАСЕЛ отчита над три пъти увеличение на обема на производството от 2007 г. насам, като през 2020 г. оборотът е 3,8 млрд. евро или около 11% от цялата преработвателна индустрия в България.

"Електротехническата и електронната индустрия са ключов бранш за българската икономика", коментира Орлин Димитров, изпълнителен директор на БАСЕЛ. "Това е сектор с динамично портфолио и сериозен принос в технологичния напредък на България." По думите му в областта на производството и ремонта на електронни уреди и електрически съоръжения в България работят близо 1300 компании с около 55 000 служители, а чуждестранни инвеститори като Schneider Electric, Festo, Siemens, ABB, Liebherr, Melexis, Sensata и др. допринасят за динамичното развитие на бранша в България.

Три ключови предизвикателства

Въпреки добрите резултати компаниите от сектора продължават да се сблъскват със сериозни предизвикателства. Най-голямото от тях е недостигът на кадри и изкривяването на пазара на труда най-вече от страна на държавните предприятия, отбелязаха от БАСЕЛ. Според д-р инж. Белелиев, председател на БАСЕЛ и изпълнителен директор на Централна енергоремонтна база, проблемът с кадрите е на всички нива – липсва както средно ниво технически персонал, така и подготвени инженери. Според него едно от решенията е държавата да облекчи процедурите за наемане на чужденци, а образователната система да подготвя кадри, от които бизнесът има потребност.

Проблем остава и несигурността по отношение на цената на електроенергията, което не позволява на фирмите да планират разходите си.

Трудности има и при достъпа до енергия от възобновяеми енергийни източници. Така например, според д-р инж. Белелиев държавата трябва да стимулира изграждането на фотоволтаични системи на и в близост до местата, където ще се консумира енергията, а не както е в момента – големи централи на отдалечени места. Соларните централи трябва да са върху покривите на жилищни, производствени, търговски помещения, а процедурата да се опрости и присъединяването към ел. мрежата да става онлайн с няколко "клика", посочи д-р инж. Белелиев.

     
Източник: БАСЕЛ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: БАСЕЛ   електроиндустрия   електротехника   Schneider Electric   Festo   Siemens   ABB  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...