Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

2023 г. може да донесе важни иновации в производството на батерии

13.02.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Навлизането на електромобилността ще бъде сред водещите тенденции през 2023 г., чието развитие ще привлича големи инвестиции и ще създава големи иновации, прогнозира Нейтън Нийз, партньор "Електрификация и климатични промени" в Boston Consulting Group (BCG). Според консултантската компания продажбите на електромобили ще достигнат 39% от всички продадени леки автомобили в световен мащаб до 2030 г.
 
За да се случи това обаче, ще трябва доставките на литиево-йонни батерии да се увеличат десеткратно до края на десетилетието, като се имат предвид и бързо растящите нужди от решения за съхранение на енергия на електрическите компании и сектора на потребителската електроника.

Необходим е бърз напредък веднага

В момента светът е далеч от постигането на тази цел. За да навакса, е необходим бърз напредък веднага в справянето с две огромни ограничения – пречките в производството и очаквания недостиг на критично важни материали.
 
Според Нийз нови постижения в тези области дават повод за оптимизъм. Сред тях е напредъкът при "машините, които правят машини" – термин, популяризиран от Tesla, отнасящ се до оборудването, заводите и процесите, с които могат да се произвеждат литиево-йонни батерии по-добре, по-бързо и на по-ниска цена при по-ефективно използване на критично важни материали. През 2023 г. са възможни пробиви в сферата на производствените процеси, които могат да подобрят добива и преработката на критично важи материали като литий, никел и кобалт, и ключови компоненти като катоди и аноди.

Иновации в набавянето на суровини

Вече има нови производствени методи, които биха могли да предложат известно дългосрочно смекчаване на проблемите с доставките на критично важи материали. Просто няма достатъчно икономически изгодни проекти за добив на литий и други материали, за да сме спокойни, че енергийният преход ще протече гладко. Тази година би трябвало да стане по-ясно дали иновации като директната екстракция на литий, плазмената технология за усъвършенствани материали и нови техники за рециклиране могат да предложат решения в предстоящата ера на оскъдни ресурси.
 
Набавянето на батериите, необходими за широкото навлизане на електромобилите, е голямо предизвикателство. А времето изтича. Но с общи усилия, това е възможно, смята Нийз. Според него парчетата от пъзела вече се подреждат, тъй като производителите на батерии, доставчиците на оборудване и производителите на оригинално оборудване, които купуват батерии, започват да приемат следващата вълна технологии.

     
Източник: BCG; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: BCG   батерии   електромобилност   електромобили  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
Robotics-Bulgaria.com
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...