Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Европейски проект създава суперпроводими кабели за пренос на зелена електроенергия

16.02.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Нарастването на дела на възобновяемата енергия в енергийния микс в комбинация с децентрализацията на производството на електроенергия налага модернизация и значително разширяване на европейските електропреносни мрежи. Това е проблем, решение на който смята да предложи европейският проект SCARLET ("Superconducting cables for sustainable energy transition").
 
SCARLET обединява 15 партньори от 7 европейски държави и цели проектирането и стартирането на производство на суперпроводими кабели за по-ефективен и по-изгоден пренос на електроенергия от възобновяеми енергийни източници.
 
Новият проект се финансира по програмата "Хоризонт Европа" на Европейския съюз и реализацията му ще трае четири и половина години. "Доволни сме, че Европейската комисия оценява потенциала на използването на суперпроводими кабели в бъдещите електрически мрежи. Това е възможност и сега отговорността за създаването на този нова технология за силови кабели е наша. Накрая ние ще направим възможно доставянето на възобновяема енергия на Европа на значително по-ниска цена от сегашната", заяви координаторът на проекта Никлас Магнусон от норвежкия институт SINTEF Energy Research.
 
Началото на реализацията на проекта бе поставено на официална среща на партньорите в края на септември 2022 г. в Потсдам. На срещата бе очертан детайлен план за развитието на проекта и създаването на планираните иновации.

     
Източник: IASS; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: IASS   SINTEF Energy Research   SCARLET   Хоризонт Европа   кабели  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...