Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Стартира реализацията на мащабен проект за рециклиране на батерии за електромобили в Германия

24.03.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

В началото на месеца Mercedes-Benz официално стартира изграждането на новия завод за рециклиране на батерии за електромобили в Купенхайм, част от плановете на компанията да създаде затворен цикъл за добив на рециклирани суровини за батерии.
 
Първият етап от реализацията на проекта – механичното разглобяване на батериите, се планира да започне в края на тази година. Само няколко месеца по-късно, в зависимост от резултата от дискусии с публичния сектор, ще бъде открита и пилотна инсталация за хидрометалургично рециклиране. Този иновативен подход за цялостно рециклиране в един завод за момента е уникален за Европа, отбелязват от компанията.
 
Въглероднонеутралният завод, в който Mercedes-Benz ще инвестира десетки милиони евро, получава финансиране и от германското Федерално министерство на икономиката и опазването на климата като част от научноизследователски проект. Реализацията му е изключително важна за стратегията за устойчив бизнес на компанията, която върви към пълна електрификация.

Решение за всеки етап от процеса

В бъдеще заводът за рециклиране на батерии за електромобили в Купенхайм ще покрива всеки един етап от процеса – от разглобяването на батериите на модули до раздробяването, сушенето и обработката на материалите. Хидрометалургичният процес с ефективност на рециклиране от 96% позволява постигането на истински кръгов икономически модел при материалите за батерии, посочват от Mercedes-Benz. За реализацията на проекта компанията си сътрудничи с Primobius – съвместно предприятие на германската SMS group и австралийската Neometals. Научноизследователският проект, в чийто рамки се реализира, обхваща целия процес по рециклирането на батериите – от логистиката, през устойчивото рециклиране на ценните суровини до реинтеграцията на рециклата в производството на нови батерии.
 
Очаква се пилотният завод да има годишен капацитет от 2500 тона. Добитите материали ще бъдат вложени в производството на над 50 000 батерийни модула за новите модели на Mercedes-Benz. На базата на резултатите, постигнати в предприятието, производствените обеми може да бъдат променяни в средно- и дългосрочен план.

     
Източник: Mercedes-Benz

Ключови думи: Mercedes-Benz   рециклиране   батерии   електромобили  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...