Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

България се присъедини към Европейския алианс за батерии

26.04.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

На 24 април 2023 г. в София Българската агенция за инвестиции (БАИ) подписа съвместна декларация за сътрудничество с EIT InnoEnergy, с която България се присъединява към Европейския алианс за батерии (EBA250). Целта на споразумението е да се насърчи участието на страната в европейската батерийна индустрия чрез различни инициативи на EIT InnoEnergy.
 
На церемонията по подписването присъстваха Президентът на Р България Румен Радев, европейският комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, вицепремиерът Атанас Пеканов, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и министърът на икономиката Никола Стоянов.

Стимул за развитие на батерийния сектор

Партньорството се осъществява в отговор на растящата нужда от батерии в контекста на постигането на европейските цели за декарбонизация, електрификация на транспорта и енергийната система и необходимостта от създаване на европейска верига на стойността при батериите за прехода към чиста енергия и конкурентоспособност на индустрията, посочиха от EIT InnoEnergy.
 
EBA250 обединява над 800 индустриални и иноваторски субекта от цялата батерийна индустрия в Европа. Сътрудничеството цели да повиши конкурентоспособността и растежа на сектора на батериите в България и Европа.
 
Членството в EBA250 ще предложи достъп до мрежа от индустриални и академични партньори от всички сегменти на батерийната индустрия – от добива на материали до рециклирането, включително до актуални европейски научноизследователски инициативи, наред с достъп до ресурсите на Института за умения InnoEnergy.

Възможности за обучение и преквалификация на необходимите на бранша кадри

Съвместната декларация също така потвърждава решимостта на страните да си сътрудничат в рамките на Института за умения InnoEnergy в обучението и преквалифицирането на работната сила, необходима за бързоразвиващата се българска батерийна индустрия.
 
Заявените основни цели на сътрудничеството са да се увеличи конкурентоспособността на батерийния, автомобилния и други важни сектори в България и да се осъществи обучение и преквалификация на персонала, необходим за ускоряване на развитието на батерийната индустрия в региона. Освен това, ще се създадат сътрудничества с български университети, браншови асоциации и индустриални партньори с цел развитие на таланти и осигуряване на обучение за местни и европейски участници.

     
Източник: InnoEnergy; Снимка: МИИ

Ключови думи: InnoEnergy   БАИ   EBA250   Европейски алианс за батерии   батерии  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...