Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Кабеловодещи системи - видове, избор и монтаж. Част I

03.05.2023   |   Начало»Технологии
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Кабеловодещите системи представляват техническо решение за защита на широко разнообразие от видове кабели и гъвкави тръбопроводи, използвани от машини с движещи се звена. Системите предпазват кабелите и гъвкавите тръбопроводи от преждевременно износване и умора на материала, вследствие непрекъснатото им огъване и триене. Допълнително функционално предназначение на системите е да поддържат кабелите и гъвкавите тръбопроводи чисти и подредени. Носещите системи предпазват кабелите и гъвкавите тръбопроводи от прекомерно огъване, поддържайки ги в оптималния за тях радиус на огъване. При завъртане системите придават постъпателно движение на кабелите, респективно тръбопроводите - навън и навътре към системата.

Въпреки че тези устройства са елементарни на външен вид, изборът за оптималния за съответното приложение модел не е толкова лесен, колкото изглежда. Широкото пазарно предлагане на конструкции, материали и размери допълнително затруднява този избор. Доброто сътрудничество със съответните производители е от важно значение за осигуряване на оптимална комбинация от експлоатационни характеристики и дълъг експлоатационен живот.

Видове кабеловодещи системи

Въпреки че носещите системи обикновено се асемблират от стандартни компоненти, вследствие на широкото разнообразие от възможни комбинации опростеният избор на един от моделите в даден каталога не представлява най-доброто възможно решение. Спецификите в условията за обслужване, поддръжка и конфигуриране на всяко приложение налагат използването на специализирани инженерни анализи. Повечето кабеловодещи системи са изградени от паралелни странични звена, свързани чрез напречни носачи, които поддържат тръбопроводите. Носещите системи се разделят в две основни групи в зависимост от материала на звената - метални и неметални. Паралелните странични звена могат да имат различна конструкция. Някои типове звена са с изцяло затворена конструкция, за да се осигури по-добра защита за кабелите и тръбопроводите. Конструкции от този тип са приложими за работа в агресивни среди. Други конструкции са отворени между звената. В трети случаи системата е тръбен тип.

Отворени системи

Отвореният неметален тип носеща система със звена е най-подходяща за приложения, които се характеризират с висока скорост и голям ход на кабелите, респективно гъвкавите тръбопроводи. Този тип системи по принцип се изпълняват от специален армиран полиамид, предназначен за тежки експлоатационни условия. Изборът на такъв материал прави носещите системи непроводящи и корозионноустойчиви.

Типични приложения на системите отворен неметален тип със звена са металообработващи машини и индустриални роботи. Някои по-леки конструкции са подходящи за машини с малка степен на автоматизация, както и за приложения, в които се изисква безшумната работа на съоръжението. За да отговорят на широкото разнообразие от изисквания, съответстващи на изброените приложения, неметалните носещи системи се предлагат в широка гама от размери, започващи от по-малко от 2,5 см ширина за лентови кабели до конструкции разработени специално за кабели и гъвкави тръбопроводи с диаметър по-голям от 100 mm. Съществуват конструкции носещи системи предназначени за ход на кабела от порядъка на 100 m.

Кабеловодещите системи обикновено се предлагат в комплект с широко разнообразие от допълнителни аксесоари. Някои видове неметални носещи системи са съоръжени със заменяеми лагери за приложения, свързани с големи разстояния на преместване на кабела или такива, в които елементи от обкръжаващата среда могат да причинят прекомерно износване.

Затворени системи

Изцяло затворените неметални носещи системи имат също конструкция от звенен тип, но те са затворени отгоре и отдолу с цел осигуряване на икономически изгодна защита на гъвкавите тръбопроводи и кабелите в работни среди с присъствие на абразивни материали, които могат да причинят повреждането им. Подходящи са за приложения свързани с високи скорости и големи дължини на преместване на кабелите и тръбопроводите. При подходящ избор, някои модели изцяло затворени системи могат да се използват също за работни ходове от над 100 метра. Използват се различни технически решения за затваряне на конструкцията на системите, включително модели, характеризиращи се с лесен достъп до кабелите и гъвкавите тръбопроводи, изпълнени със сменяеми лентови плъзгачи и лесни за демонтаж плочи.
Металните носещи системи звенен тип са подходящи за различни приложения, сред които подемно-транспортни машини, индустриални роботи, валцовъчни машини и металообработващи машини. Те обикновено са изградени от метални звена, съединени посредством щифтове от закалена стомана.

Системи от тръбен тип

Кабеловодещите системи от тръбен тип са изградени от малки навивки. Проектирани са да задържат стружки, заваръчни пръски, охладители, охлаждащо-мажеща течност за режещи инструменти и други подобни замърсители. Изцяло затворената конструкция на тези водещи системи също така допринася за по-добрия им външен вид и осигурява безшумното движение на машините. Кабеловодещите системи от тръбен тип са подходящи за работа при по-високи скорости. Малкото им тегло и отсъствието на вибрации превръща този тип системи в подходящо решение за приложения, които изискват голямо ускорение. Системите от тръбен тип се изработват от галванизирана стомана, подходяща за работа при тежки условия. Стандартни носачи от тръбен тип могат да се използват за високи скорости на преместване. Подходящи са за използване при температура на околната среда в диапазона от -5 до над 80°C.

     
Източник: TLL Media; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: кабеловодещи системи   кабели   тръбопроводи   машини  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
е-книги Електромобилност 2024
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...