Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Кабеловодещи системи - видове, избор и монтаж. Част II

10.05.2023   |   Начало»Технологии
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Избор на водеща система

В напречно сечение водещата система трябва да осигурява десет процента хлабина около кабелите и двадесет процента хлабина около гъвкавите тръбопроводи с цел постигане на плавна, безударна работа на системата. Необходимо е също да се направи групиране на кабелите, респективно гъвкавите тръбопроводи с подобни диаметри и условия на работа. На практика групирането на кабелите се постига чрез използване на сепаратори.

Минималният радиус на извивката на водещата система трябва да бъде по-голям или равен на препоръчания радиус на огъване на най-нееластичния кабел или гъвкав тръбопровод, който системата ще носи. Оптималната стойност на минимално допустимия радиус на извивката може да се получи от производителя на кабелите или гъвкавите тръбопроводи. В случаите, при които тази информация не е известна, се препоръчва минималният радиус на носещата система да бъде равен на осем пъти диаметъра на най-големия кабел или тръбопровод.

Дължината на носещата система може да варира, в зависимост от конкретната схема на монтаж и конфигурацията на машината. Обикновено дължината й е приблизително равна на половината от общия ход на кабела, плюс дължината на извитата част в конструкцията на системата. Общото тегло за един метър на кабелите и гъвкавите тръбопроводи в системата също трябва да бъде взето предвид.

Инсталация на кабеловодещи системи

Предлагат се различни допълнителни елементи, които улесняват монтажа на кабеловодещите системи. Аксесоарите обикновено представляват неразделна част от системата и трябва да бъдат специфицирани при поръчването им. В случаите, при които е необходимо постигане на високи скорости и големи дължини на преместване, обикновено се изисква поддръжка на системата.

За метални кабеловодещи системи от звенен тип, които изискват по-високи скорости и по-голяма товароносимост, се предлагат специални опорни системи. Те се изграждат от основни ролки и междинни поддържащи звена.

Работа и поддръжка

Веднъж инсталирани, кабеловодещите системи изискват много малка поддръжка. При все това съществуват няколко начина за осигуряване на дългия живот и безпроблемната работа на кабеловодещите системи. Сред основните мероприятия, които е необходимо да се спазват, са:

  • Да се провери работата на кабеловодещата система около един месец след пуска й. Прави се, за да се провери дали кабелите и гъвкавите тръбопроводи не са се разхлабили;
  • Да се проверят кабелите за износване, за да се осигури оптималното им положение в системата;
  • Да се регулира дължината на кабела в носача чрез позициониране на крайните скоби, така че кабелът да бъде в центъра на радиуса на извивката на носещата система. По този начин се намалява износването на носещата система и кабела или гъвкавия кабелопровод;
  • Да се проверяват носещата система и кабелите през период от шест месеца с цел регулиране и контрол на износването им. Разцентроването на носещата система може да предизвика износване на напречните носачи или щифтовете. В процеса на работа на системите кабелите и гъвкавите тръбопроводи могат да се разширяват, свиват или приплъзват, което е причина да се трият в носещата система вместо да бъдат оптимално поддържани от нея.

Ако огъването на носещата система е проблем, в случаите, при които тя е изградена от подвижни звена, срокът на експлоатацията й би могъл да се увеличи чрез отстраняване на едно от звената, с което плавната работа на системата се запазва. Ако износването е причина за блокиране на носещата система, тя трябва да бъде заменена.

Материали и смазване

Полиуретанови ролки се използват както на полиамидни, така и на стоманени водещи системи с цел предотвратяване износването на кабелите и тръбопроводите, удължавайки експлоатационния живот на системите. Много носещи системи се проектират с модулна конструкция, което ги прави лесни за разглобяване и замяна на компонентите им.

Тъй като повечето неметални водещи системи са изработени от полиамид, не изискват мазане. В редица конкретни приложения водещата система се нуждае от мазане. Обикновено се предпочитат пулверизиращите смазки. Те трябва да се съобразят с кабелите и тръбопроводите.

     
Източник: TLL Media; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: кабеловодещи системи   кабели   тръбопроводи   машини  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...