Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Успешно приключва първият проект на ЦК ХИТМОБИЛ и индустриален производител

16.05.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Специализираната лаборатория за изпитване на системи за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) към Център за компетентност "ХИТМОБИЛ" приключва успешно първите тестове на батерийни системи за съхранение на енергия (БССЕ) на Монбат, съобщиха от Института по електрохимия и енергийни системи "Академик Евгени Будевски" при Българската академия на науките (ИЕЕС-БАН). Това е първият проект, осъществяван съвместно от ЦК "ХИТМОБИЛ" и индустриален производител.

Проектът също така бележи нов етап в дългогодишното сътрудничество между ИЕЕС-БАН, водеща организация на Центъра, и крупния европейски производител на оловни акумулатори, отбелязват от Института.

Нов етап в сътрудничеството между ИЕЕС-БАН и Монбат

Новото тестово оборудване на ЦК "ХИТМОБИЛ" и резултатите от успешните лабораторни тестове на изпитваните прототипи на БССЕ, които Монбат подготвя за серийно производство, бяха разгледани от представителите на Европейския алианс за батерии (ЕВА250) и на Българската агенция за инвестиции (БАИ) по време на визитата им в ИЕЕС-БАН в края на април 2023 г.

"Монбат се готви за комерсиализиране на БССЕ, като ще предложи широка гама системи, базирани на литиево-йонни модули, но и на изпитаната технология с оловни високоциклични карбонови индустриални батерии. Амбицията ни е да предложим едновременно на българския и на водещи европейски пазари редица решения за съхранение на енергия, някои от които все още нямат аналог на пазара", заяви Божидар Некезиев, търговски директор на направление "Индустриални батерии" на Монбат.

Чл.кор. Евелина Славчева, като ръководител на ЦК "ХИТМОБИЛ", изрази увереност, че с доизграждането на лабораториите към модули "Индустриални изследвания" и "Експериментално развитие" Центърът за компетентност ще разполага с цялата необходима научноизследователска инфраструктура и ще може да осъществява комплексно експертно-консултантска и информационна дейност при разработването на такива решения.

     
Източник: ИЕЕС-БАН

Ключови думи: ИЕЕС-БАН   Център за компетентност ХИТМОБИЛ   Монбат   батерии  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
е-книги Електромобилност 2024
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...