Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

ABB доставя електрообзавеждането за най-големия завод за рециклиране на батерии

31.08.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

ABB задълбочава партньорството си с Northvolt, като ще осигури електрообзавеждането на процеса за захранване на най-голямото съоръжение за рециклиране на батерии – Revolt Ett, което Northvolt изгражда в Шелефтео, Северна Швеция, съобщиха от компанията. От 2017 г. ABB достави ключово оборудване за електроснабдяване, електрообзавеждане и автоматизация за захранване на гигафабриката Northvolt Ett за литиево-йонни батерии в Швеция.

Финансовите параметри на сделката не бяха разкрити. Поръчката е направена през първото тримесечие на 2023 г.

Northvolt планира да обработва в Revolt Ett 125 000 т излезли от употреба батерии и отпадъци от производството на батерии всяка година. Заводът ще обслужва гигафабриката на Northvolt на същото място, където въведе в експлоатация един производствен блок през 2022 г. и ще създаде други, за да достигне годишен производствен капацитет от 60 GWh.
 
Northvolt доставя литиево-йонни батерии за автомобилния и промишления сектор и за сектора за съхранение на енергия. Производителят се опира на данните на Световния икономически форум, според които търсенето на батерии ще се увеличи 14 пъти до 2030 г. заради прехода към електрически превозни средства.

Разпределителни уреди и задвижвания с променлива скорост

ABB ще достави разпределителни уреди и задвижвания с променлива скорост на съоръжението, които ще съответстват на скоростта на процесите, протичащи във фабриката, увеличавайки и намалявайки мощността според нуждите, спестявайки енергия, подобрявайки производителността и намалявайки поддръжката, посочват от компанията. Съоръжението ще започне работа през тази година.

"Батериите са критична технология в енергийния преход. Но с огромното нарастване на търсенето на батерии е от решаващо значение да осигурим решения за рециклиране на батерии и да гарантираме надеждни, устойчиви доставки на критични минерали", коментира Ема Неренхайм, главен екологичен директор в Northvolt.

С нарастването на броя на батериите на пазара, които достигат края на живота си, рециклирането чрез възстановяване на материалите за батерии на Revolt Ett и хидрометалургични процеси се очаква да осигури до 50% от нуждите на Northvolt Ett от суровини като литий, никел, кобалт и манган до 2030 г. Към този момент Northvolt има за цел да разполага с капацитет за производство на 150 GWh годишно в Швеция и Германия.

"Това е първата поръчка на ABB в рамките на стратегически важния сегмент за рециклиране на батерии", каза Стафан Сьодергорд, мениджър Бизнес звено Производство на батерии, ABB. "Съвместно с доверен партньор като Northvolt, този проект ни предлага възможността да помогнем на нашите клиенти да избегнат въглеродните емисии, да използват повторно материалите и да защитават критичните вериги за доставки. Очакваме напредъка му."

     
Източник: АББ България

Ключови думи: ABB   АББ   Norvolt   електрообзавеждане   батерии   рециклиране на батерии  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...