Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Пълната електрификация на сухопътния товарен транспорт зависи от разгръщането на зарядната инфраструктура

04.09.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Делът на електрическите тежкотоварни камиони по пътищата може да достигне 100%, но само ако бъде изградена широка и добре функционираща зарядна инфраструктура до 2035 г. Именно бързото изграждане на зарядна инфраструктура е ключът към гарантирането на пазарния успех на въглеродно неутралните технологии, се посочва в доклад на германския Oeko-Institut. Според изчисления на института при наличие на необходимата зарядна мрежа емисиите на парникови газове от сухопътния товарен транспорт в Германия ще намалеят значително, особено след 2030 г., достигайки нула през 2045 г.

Според Oeko-Institut най-изгодната технология за постигане на въглеродна неутралност на сухопътния товарен транспорт са електрическите превозните средства, захранвани от батерии.

Ако всички камиони бъдат еклектрифицирани, крайното енергийно потребление на сухопътния товарен транспорт ще намалее. Причината за това е, че батерийните технологии са много по-ефективни отколкото двигателите с вътрешно горене. До 2045 г. годишното търсене на електроенергия за задвижване на тежкотоварни камиони ще достигне 110 TWh. В момента целият сухопътен товарен транспорт изисква 173 TWh на година.

Съществено разширяване на публичната зарядна инфраструктура

За да се гарантира успехът на електрическите камиони, публичната зарядна инфраструктура за тях трябва съществено да се разшири. По конкретно, зарядни хъбове трябва да се поставят по протежение на пътищата, като те трябва да са подходящи както за зареждане през нощта, така и за бързо зареждане. Оценката на нуждите показват, че около 55% от общото количество енергия, необходимо на камионите, може да се зарежда в депото преди потегляне, а 25% – през нощта от публичните нощни зарядни системи (NCS) за пътувания, продължаващи няколко дни. Останалото количество енергия трябва да бъде набавено по пътя от високомощни зарядни станции. С мегаватова зарядна система (MCS) батериите могат да се зареждат в определените по закон почивки от по 45 минути след 4,5 часа шофиране.
 
За мащабите на Германия е необходима мрежа от около 2000 MCS и 40 000 NCS, посочва Катарина Гьокелер, старши изследовател Ресурси & Транспорт в Oeko-Institut. Тъй като MCS станциите разчитат на свързването към мрежа с високо напрежение, за да осигурят високомощно зареждане, планирането на начина, по-който да бъдат разположени, трябва да започне веднага, допълва тя.

     
Източник: Oeko-Institut; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Oeko-Institut   транспорт   зарядна инфраструктура   зарядни станции  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
е-книги Електромобилност 2024
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...