Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Американско проучване показва доколко наясно с изискванията за безопасност са потребителите на домашни зарядни станции

25.09.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Американската Фондация за електрическа безопасност (ESFI) наскоро проведе проучване сред собствениците на електромобили в САЩ за това доколко наясно са с изискванията за безопасност при използване на домашни зарядни станции. Резултатите разкриват, че над 50% от електрическите системи в домовете не са пригодени за зареждане на електромобили.

Анкетираните разбират, че безопасността трябва да бъде приоритет номер едно, когато се монтират и използват зарядни станции за електромобили. Мнозинството от тях – 75%, досега не са имали проблеми при зареждане, но 8% са получавали токов удар. Някои от участниците в проучването обръщат внимание на различни аспекти, които трябва да се имат предвид при монтиране на зарядни станции – от мястото на монтаж до използването на сертифицирано оборудване. Някои подчертават значението на използването на висококачествени зарядни устройства, доставени от реномиран източник. Налице е очевидна необходимост от информация за безопасността при зареждане на електромобили, смятат от ESFI. Близо една трета от собствениците на електромобили не са получили информация за зареждането преди да закупят своите електромобили.

Според анкетираните също така важно е да се проведе проучване преди да се избере и монтира зарядна станция, както и да се наеме квалифициран инсталатор, който да извърши монтажа. По-старите сгради може да не могат да осигурят безопасно зареждане на електромобили без ревизия на електрическата система, посочват от ESFI. Затова е важно собствениците на електромобили да се обръщат за съвет към квалифицирани електротехници, преди да преминат към закупуването и монтажа на домашни зарядни станции.

Необходима е повече информация за безопасността при зареждане на електромобили

Според проучването 63% от собствениците на домашни зарядни станции са се обърнали към специалист за инспекция на ел. системата, преди да ги инсталират, а 54% са се нуждаели от осъвременяване на електрическото табло. За мнозина от анкетираните притежаването у дома на зарядна станция е удобство, като се имат предвид възможността за зареждане през нощта и независимостта от публичната зарядна мрежа, тъй като мнозина посочват проблеми с намирането на зарядни станции. Те включват общия недостиг на зарядни станции, станциите, заети от неелектрически коли, и станции на неудобни локации. Респондентите са недоволни от времето, необходимо за пълното зареждане на електромобилите, което е особено проблематично, когато зарядната инфраструктура не достига или при дълго пътуване.

ESFI препоръчва използването само на сертифицирани зарядни кабели. Несертифицираните адаптери могат да заобиколят функциите за безопасност, монтирани в зарядните устройства. Те също така могат да доведат до токови удари, пожари и дори до повреди на батериите. Запитани за адаптерите за електромобили, 45% от анкетираните казват, че са купили такива, докато 53% не са. ESFI насърчава потребителите да използват само сертифицирано оборудване от надеждни източници, да проверяват интернет страниците на производителите и да търсят официални дистрибутори и инсталатори.

     
Източник: ESFI; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ESFI   зарядни станции   електромобили   кабели  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...