Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

БТПП представи резултатите от ново проучване за състоянието на електросектора у нас

06.11.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) представи резултатите от ново проучване за състоянието на сектора на електротехниката и електрониката в България по време на работен семинар, проведен през октомври т. г. в рамките на европейския проект FactCheck – Adapting quality of VET offer to the need of industry – manufacturing sector.

Според данни на Националния статистически институт (НСИ) и Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ) електротехниката и електрониката са на първо място по износ в България с принос от 11% към общия национален износ през 2022 г. За 15-годишен период това е секторът с най-голям напредък в износа, като постепенно успява да измести износа на минерални горива, мед и медни изделия и облекло и да се изкачи от пето на първо място.

Според представеното проучване сектор "Електротехника и електроника" има още по-голям потенциал за напредък в износа, но среща проблеми с намирането на квалифицирана работна ръка.

Като необходими за работещите в сектора се отчитат умения като критично мислене, технологични познания, активно учене, междуличностни умения, организационни умения, умения за решаване на комплексни проблеми, умения по математика и физика, иновативно мислене.

Най-желаните професионални профили в електросектора в България и Европа съвпадат – това са специалистите електротехници на апарати и системи.

Модерно образование и обучение

Услугите за обучение, предлагани или предоставяни от компаниите, варират по обхват. Най-много от тях 29% предоставят надграждащо обучение, обусловено от определена задача. 26% предлагат придобиване на допълнителни професионални умения, а 23% предоставят ниво EQR4 – професионална квалификация.

Компаниите от България, участвали в проучването, потвърждават, че са постигнати някои подобрения в сферата на цифровизацията през последните 12 месеца. Повечето от тях са свързани с:

  • Управлението и организацията на компанията – управление на поръчки, управление на човешки ресурси, управление на клиенти;
  • Развитието на бизнес сферата – напр. дистанционна диагностика, превантивна поддръжка, IT услуги и т.н.;
  • Производствения процес – напр. роботика, 3D технологии, мрежово производство и др.

Анкетираните компании отправят някои предложения как да се постигне по-голямо съвпадение между учебната програма за професионално образование и обучение и задачите, свързани с работата. Сред тях са:

  • Обучение на работното място;
  • Модернизиране на съдържанието на професионалното образование и обучение;
  • Модернизиране на работната база;
  • Добре регулирано сътрудничество с производствени компании;
  • Центрове за професионално образование и обучение;
  • Центрове за ранно професионално ориентиране.
     
Източник: БТПП; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: БТПП   БАСЕЛ   електротехника  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...