Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

БАСЕЛ настоява държавата да контролира нелегалния внос на компоненти за енергийната индустрия

29.11.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Държавата трябва да контролира вноса на компоненти за енергийната индустрия. Това призовават от Българската асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ), в която членуват 90 български и международни компании с общ годишен оборот от около 1 млрд. лв.

"Нерегламентираният внос на компоненти в енергийната индустрия е проблем за чуждестранните инвеститори, за малкия и среден бизнес, за крайния потребител, за българската държава, която получава по-малко приходи в хазната", отбелязват от БАСЕЛ. Представители на асоциацията са информирали за проблема контролиращите органи в България, но в резултат са получили линк към регламент на Европейския съюз от 11 страници.

Според председателя на БАСЕЛ д-р инж. Димитър Белелиев контрабандният внос в енергийната индустрия е предимно от Турция, Корея и Китай. Той засяга продукти, които са внесени у нас по неправилен начин, с фалшиви документи, или пък официално, но не отговарят на стандартите за енергийна ефективност и безопасност за здравето. Практика е в декларациите да се обявяват по-високи от реалните стойности. Разминаването между декларираните и реалните показатели на един трансформатор например се разбира чак след като той се даде за скрап.

Най-често нелегалният внос включва кабели, които се използват масово в строителството, предпазители, трансформатори. Нелегално внесените от Турция кабели съдържат повече желязо, отколкото мед. Това води до големи загуби и нарастване на сметките за ток на крайния потребител, обясняват от БАСЕЛ.

"В съседна Гърция например", коментира д-р инж. Белелиев, "не може да внесеш нито един продукт в енергийния бранш преди контролиращите органи да направят всички възможни тестове."

Електроиндустрията за трета поредна година е с най-голям принос в износа на България. Според данни на Евростат към края на август 2023 г. генерираният от електроиндустрията експорт е нараснал с 17,4% на фона на общия спад на износа на България от – 7.6%.

     
Източник: БАСЕЛ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: БАСЕЛ   електроиндустрия  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
Бизнес форум ЕЛЕКТРОИНДУСТРИЯ 2024
Light+Building 2024
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...