Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Цените на батериите за електромобили падат по-бързо от очакваното

17.01.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Не особено отдавна растящото търсене и недостигът на компоненти провокираха опасения, че т. нар. "зелена инфлация" ("greenflation"), при която цените на суровините и енергията растат в резултат на зеления преход, ще доведе до повишаване на цените на батериите за електромобили. Тези опасения обаче започват да отшумяват, тъй като цените на металите за батерии се успокоиха, което може да направи електромобилите по-конкурентна алтернатива на традиционните автомобили по-скоро от очакваното, се посочва в нов анализ на Goldman Sachs Research.

Според прогноза на финансовата институция цените на батериите ще паднат до 99 щатски долара за kWh до 2025 г., което е спад от 40% спрямо 2022 г. Предходни прогнози посочваха спад от 33%. Почти половината от това понижение ще се дължи на понижаващите се цени на суровини като литий, никел и кобалт. Цените на батериите се очаква да спадат годишно средно с 11% от 2023 до 2030 г., коментира Нихил Бандари, съръководител Природни ресурси и чиста енергия за Азиатско-тихоокеанския регион в Goldman Sachs Research.

С понижението на цените на батериите се очаква пазарът на електромобили, без субсидии, да се изравни с този на традиционните автомобили до средата на това десетилетие по отношение на общата стойност на притежание (TCO).

"Намалението на цените на батериите може да доведе до по-конкурентно ценообразуване за електромобилите, по-широко разпространение сред потребителите и по-нататъшен растеж на всички пазари на електромобили и батерии", посочва Бандари.

Пазарът на електромобили навлиза в нова фаза

Първоначално пазарът на електромобили бе стимулиран от регулаторната подкрепа, но навлизането им в световен мащаб започва да се забавя, като възможна причина за това е решението на правителствата в Европа и Китай да намалят субсидиите.

Според анализаторите на Goldman Sachs Research пазарът на електромобили преминава в нова фаза, която в много по-голяма степен е повлияна от потребителите, отколкото от щедростта на правителствата, тъй като цените на батериите падат. Делът на електромобилите се очаква да скочи до 17% през 2025 г. от едва 2% през 2020 г. и до 35% и 63% съответно до 2030 и 2040 г. При този сценарий електромобилите ще съставляват 21% от всички продажби на автомобили през 2025 г., 47% през 2030 г. и 86% през 2040 г.

За момента Китай води парада – китайските електромобили са на по-конкурентни цени спрямо традиционните автомобили на местния пазар в сравнение с Европа и САЩ. Продажбите на електромобили там се субсидират от китайските производители, които ги продават на загуба, но Goldman Sachs Research очаква това евентуално да се промени към средата на десетилетието, когато цените на батериите ще спаднат и увеличението на обемите на продажбите на електромобили ще доведе до значително намаляване на разходите за електромобили. И докато китайските потребители имат повече конкурентни по отношение на цената опции, автомобилните производители в САЩ и Европа до момента се фокусираха върху по-големи и по-луксозни модели електромобили. "Вярваме, че пазарът на електромобили в Китай е най-близо до фазата, в която разпространението на електромобилите ще зависи от потребителите", отбелязва Бандари.

     
Източник: Goldman Sachs; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Goldman Sachs   електромобили   батерии  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
е-книги Електромобилност 2024
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...