Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Гръцка компания разширява производството на батерии със заем от 25 млн. евро от ЕИБ

26.01.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Гръцкият производител на батерии Sunlight, част от Olympia Group, значително ще увеличи производствения си капацитет и ще открие нови работи места в завода си в Ксанти, Северна Гърция, с финансиране в размер на 25 млн. евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).
 
Заемът от ЕИБ ще подкрепи инвестиционен проект за увеличаване на производството на литиеви батерии и разширяване на научноизследователския и развоен капацитет на гръцката компания, като също така ще й даде възможност да произвежда важни компоненти, които в момента не достигат. Проектът се очаква да създаде 205 нови работни места за квалифицирани кадри в Ксанти – един от по-малко развитите райони в Европейския съюз.
 
Това е вторият заем, който ЕИБ отпуска на Sunlight. Първият – в размер на 12,5 млн. евро, бе отпуснат през 2018 г. Операцията е част от пакета на ЕИБ за подкрепа на реализацията на програмата REPowerEU и Индустриалния план за Зелената сделка на ЕС, чиято цел е да се ускори енергийният преход и да се спомогне за увеличаване на производствения капацитет на Европа в сферата на стратегически технологии, необходими за декарбонизацията на икономиката.

Действия в подкрепа на програмата REPowerEU и Индустриалния план за Зелената сделка на ЕС

"С напредването на енергийния преход иновациите при батериите са от ключово значение за подобряването на живота ни и Европейската инвестиционна банка се радва да подкрепи тази нова инвестиция в това направление. Този нов, 10-годишен заем е предназначен да отговори на специфичните финансови нужди на иновативните фирми и показва нарасналата подкрепа на ЕИБ за трансформиращи инвестиции в Гърция", коментира Кирякос Какурис, вицепрезидент на ЕИБ за Кипър.
 
Sunlight е третият най-голям производител на батерии в световната индустрия за задвижващи батерии с близо 1 млрд. евро консолидирани годишни продажби и близо 3100 служители. Компанията е в процес на трансформация от производител предимно на оловно-киселинни батерии, доставящ батерии на вторичния пазар, в доставчик на решения за съхранение на енергия и директен доставчик на батерии за производителите на оригинално оборудване за индустриални мотокари.

     
Източник: ЕИБ

Ключови думи: ЕИБ   Sunlight   батерии   REPowerEU   декарбонизация  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
е-книги Електромобилност 2024
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...