Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Partex въвежда използването на биоразградима пластмаса в производството на своите индустриални маркиращи системи

26.01.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Шведският производител на индустриални системи за маркиране на кабели, проводници, тръби и различни компоненти Partex Marking Systems обяви, че въвежда биоразградим PVC в производството на своите маркировъчни системи. Продуктите, изработени от новия материал, ще запазят високото си качеството, но ще имат по-малък въглероден отпечатък, отбелязват от компанията.
 
Нововъведението е част от стратегическата програма на Partex за устойчиво развитие, която компанията последователно прилага през последните години с цел да осигури устойчивост в производствения процес.
 
"Началото беше поставено с оценка на съществуващата обстановка и взимането на решение за фокусиране на усилията и определяне на цели, които ще доведат до значимо въздействие. Изборът на алтернативен материал беше определен като ключова стъпка за гарантиране на дългосрочната надеждност на нашите продукти и за редуциране на въглеродния ни отпечатък", сподели Питер Йохансон, главен изпълнителен директор на Partex.
 
"Поради специфичните изисквания към нашите продукти, не можем да използваме материали, които биха се разлагали или чиито свойства биха се влошавали с времето. Нашите маркировки трябва да са надеждни и подходящи за предназначението си. Затова замяната на PVC пластмасата е сериозно предизвикателство", допълни той.

Редуциране на въглеродните емисии с до 80%

През 2022 г. Partex реализира проект в партньорство с други фирми, включително Chalmers Industriteknik, с цел откриването на по-екологични материали за изработката на своите системи за маркиране. Основно условие за всеки един от новите потенциални материали бе те да бъдат едновременно по-щадящи околната среда и да предоставят качество, сравнимо с това на материала, който заменят.
 
Проектът е успешен и Partex вече стартира пазарното предлагане на продукти, изработени от устойчиви материали. "С удоволствие наблюдаваме, че Partex започна да лансира на пазара продукти, произведени с помощта на по-устойчиви суровини, като резултат от успешната колаборация с Технологичния университет Чалмърс, RISE и нас от Chalmers Industriteknik. Това е доказателство, че Partex активно работи за устойчивостта и не изчаква регулаторни или пазарни принуди, за да въведе такива продукти", коментира Йохан Бенгтсон, директор в Chalmers Industriteknik.
 
"Нашият биоразградим PVC се произвежда предимно от възобновяеми източници, като например борова смола, получена от горската промишленост", обясни Йохансон. "Тези възобновяеми материали имат характеристики, много близки до тези на материалите от изкопаем произход. Разликата е толкова малка, че успяхме да запазим нашето съществуващо производствено оборудване, което е значителен напредък в стратегията ни за устойчивост," допълни той.
 
С пълното прилагане на тези промени Partex очаква да намали въглеродните емисии на своите продукти с до 80%.
 
Официален представител на Partex Marking Systems в България е фирма Вайд-Бул.

     
Източник: Вайд-Бул

Ключови думи: Вайд-Бул   Weid-Bul   Partex   маркиращи системи   кабели  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
е-книги Електромобилност 2024
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...