Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

EIT InnoEnergy обяви инвестиционен фонд от 500 млн. евро за проекти за суровини за батерии

12.02.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

На годишната среща на Световния икономически форум в Давос EIT InnoEnergy и Demeter Investment Managers обявиха, че пускат инвестиционен фонд, който ще подпомага развитието на стабилни и разнообразни доставки на суровини за производството на батерии в Европа.
 
Планира се Фондът за стратегически материали за батерии на Европейския алианс за батерии (EBA) да управлява ресурс в размер на 500 млн. евро. Създаването му идва в момент, в който търсенето на батерии в Европа бързо нараства, разкривайки значителни пробойни във веригата на доставки за материали за батерии в ЕС, коментират от EIT InnoEnergy. В съответствие с изискването на Закона за суровините от критично важно значение (CRMA) на Европейския съюз да се намали свръхзависимостта на Съюза от чуждестранните доставки, новият фонд цели да спомогне за увеличаването на местния капацитет за добив на стратегически суровини за батерии като литий, никел, кобалт, манган и графит.

Фокус върху местното производство на суровини за батерии

"За да осигурим процъфтяваща и устойчива европейска индустрия за батерии, трябва да засилим усилията си в местното производство на суровини за батерии. Въпреки че е окуражаващо да се види нарастващ списък от амбициозни инициативи и финансови стимули от публични и частни играчи, техният фокус обикновено е върху зрели проекти (след окончателното инвестиционно решение). И все пак тези инициативи се нуждаят от поток от сделки за проекти с намален риск и следователно ние също се нуждаем от фокус върху проекти на ранен етап (обхват, PFS и DFS), ангажирани с устойчива, проследима и прозрачна верига за доставка на материали за батерии – и точно това ще предостави Фондът за материали на EBA", коментира Диего Пажиа, главен изпълнителен директор на EIT InnoEnergy.
 
Поне 70% от инвестициите на фонда ще бъдат насочени към проекти, целящи увеличение на местното производство на материали посредством добив, преработка, рафиниране и рециклиране в ЕС и съседни страни. Останалите 30% ще се фокусират върху нарастване на доставките на суровини от партньорски държави като Канада, Намибия и Аржентина.
 
От EIT InnoEnergy подчертават, че Фондът за стратегически материали на EBA ще подкрепя проекти, отговарящи на най-високите екологични стандарти в съответствие със строгите критерии за устойчивост, наложени от Регулациите за батериите на ЕС за проследимостта, устойчивостта и кръговостта и от CRMA.

     
Източник: EIT InnoEnergy

Ключови думи: EIT InnoEnergy   батерии   Европейски алианс за батерии  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...