Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Успешно приключи реализацията на проект "Черноморска електромобилност"

29.04.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

На 15 април 2024г. се проведе финална пресконференция по проект "Черноморска електромобилност", изпълняван от шест общини – Каварна, Бяла, Дългопол, Долни Чифлик, Несебър и Приморско. Целта на проекта е да спомогне за адаптирането на черноморските общини към променящия се климат и за намаляване на въглеродните емисии чрез прилагане на иновативни мерки в сектора на транспорта и повишаване на капацитета на общинските служители.

Проектът приключва на 30 април 2024 г. Реализира се с финансовата подкрепа на програма "Опазване на околната среда и климатични промени" чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г. В качеството си на партньори по проекта, Асоциация на българските черноморски общини (АБЧО) и норвежката компания за изследвания и иновации Smart Innovation Norway AS указаха необходимата техническа експертиза за постигане на резултатите по проекта.

В рамките на проекта се изгради "Черноморски коридор за електромобилност" чрез монтирането на зарядни станции, което направи възможно свободното зареждане на електрически превозни средства по цялото българско Черноморие. Освен това, в рамките на проекта бяха закупени по един електромобил за всяка от шестте общини, които вече се ползват за общински социални дейности. Разработено е мобилно приложение, което свързва зарядните станции и дава информация за тяхното местоположение и статус в реално време.

Добри примери и подготовка на общинските служители за справяне с климатичните промени

За подобряване на капацитета на общинските служители в партньорските общини бяха проведени две специализирани обучения за:

  • Преразглеждане и оценка на ефективността на общинските стратегически планове и мерките, които вече са предприети за смекчаване и адаптация към климатичните промени;
  • Подобряване на експертизата им в областта на планиране на мерки за климатичните промени.

В допълнение, общинските експерти се запознаха с постиженията на Норвегия в разработването и прилагането на иновативни мерки за адаптация към климатичните промени на местно ниво, с акцент върху транспорта, по време на проведено работно посещение в град Халден, където е седалището на норвежкия партньор.

Експертите на АБЧО разработиха за шестте общини – партньори по проекта, Общински план за намаляване на емисиите на парникови газове и адаптация към изменението на климата до 2030г., вземайки в предвид основните стратегически документи на европейско и национално ниво, както и секторни и хоризонтални документи, свързани с политики по изменение на климата и адаптация към климатичните промени.

Подкасти за екологичните и икономическите предимства на електрическите автомобили, полезни съвети и информация за зарядна инфраструктура са достъпни за широката общественост на сайта на проекта и в социалните мрежи. Пак там могат да се намерят и добри примери от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн в областта на адаптация към изменение на климата на местно ниво под формата на кратки интерактивни видео филмчета.

     
Източник: Община Каварна

Ключови думи: Черноморска електромобилност   зарядни станции   зарядна инфраструктура   електромобили  

Област: Електроапаратура  

ВиВ Изоматик
Подобни статии
Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПроектиПредстоящоРеализацииОбяви за работаКариериОбществени поръчки/Търгове
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...