Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

По-голяма част от съоръженията на електроразпределителната мрежа в столицата са надхвърлили експолатационния си срок

22.02.2012   |   Експертно
 

Критичната енергийна инфраструктура на София се нуждае от  модернизация, за да се повиши сигурността на електроснабдяването в столицата. Около това се обединиха всички участници  в кръглата маса на тема „Критичната енергийна инфраструктура на София – състояние и възможности за развитие”, организирана от Камарата на строителите в България в партньорство със Столична община, ЧЕЗ и в. „Строител“.
Критична инфраструктура са онези съоръжения и системи, чието спиране, неизправна работа или разрушаване може да застраши здравето и сигурността на населението, околната среда, националното стопанство идържавните институции. Нейното състояние е от изключително значение за столицата, тъй като в София са концентрирани почти всички държавни институции, офисите на големи български и международни компании, образователни институции, административни сгради, дипломатически представителства. В  града живее почти една четвърт от населението на страната и се произвежда около една трета от националния БВП.

„Известно е, че голяма част от тази инфраструктура е строена преди десетки години. Много от съоръженията вече са остарели. Промяната на статуквото е от ключово значение. Безспорно, за Столична община най-важният въпрос е този за сигурността на гражданите, а критичната инфраструктура се отнася най-вече до сигурността“, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че изисква от експлотационните дружества да предприемат и извършват инвестиции, като в същото време е важно да има социално поносима цена и да не се натоварват гражданите. Трябва да има баланс между качество и социално поносима цена, каза също кметът на София.

Повечето електроенергийни съоръжения в столицата са на възраст над 30 и дори 40 години при експлоатационен срок от 30 години. През последните години прогресивно се увеличава броят на авариите, както и времето за отстраняване на повредите. Ако не бъдат взети спешни мерки за подобряване на състоянието на критичната електроенергийна инфраструктура, тенденцията ще се задълбочава.

„Доброто състояние и сигурността на критичната инфраструктура в София е от решаващо значение за бизнеса. За нас е изключително важно да имаме сигурността и спокойствието,  че дейността ни ще протича безпроблемно. Затова смятаме, че проблемът с инвестициите и модернизацията трябва да бъде разрешен час по-скоро и преди ситуацията да е станала критична”, каза Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България.
„ЧЕЗ е компания, която доставя жизненоважни комунални услугии ние съзнаваме своята отговорност към държавата и обществото. Като коректен партньор на Столична община ще продължим да работимза подобряване на качеството и сигурността на електрозахранването на София“, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

В дискусията взеха участие повече от 100 представители на държавните институции, дипломатически мисии, регулаторните органи, местните власти в София, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), бизнес и браншови организации, енергийни компании и др.

     
Източник: ЧЕЗ; снимка: Dreamstime

Ключови думи: енергийна инфраструктура   София   модернизация   електроснабдяване  

Област: бизнес  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Експертно

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...