Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Електрически инсталации в МБАЛ Токуда Болница София

22.02.2012   |   Реализации
 

Електрическата инсталация НН е изградена според строгите изисквания за сигурност на електрозахранването в здравните заведения, коментира главният енергетик на болница Токуда инж. Веселин Марков. С оглед удовлетворяване на изискванията, консуматорите са разделени в три категории:
-Нулева категория - в нея попадат консуматори, недопускащи смущения в електрозахранването. Типични представители на консуматорите от нулева категория са операционни зали, хемодиализни системи, някои лаборатории и медицински уреди. Непрекъсваемостта на ел. захранването на тези консуматори се осигурява чрез един основен и няколко локални UPS на Socomec.
- Първа категория - обхваща консуматори, допускащи краткотрайно прекъсване на електрозахранването. Това са преди всичко системите за сигурност, аварийното и евакуационното осветление, инсталациите за медицински газове, както и важни медицински уреди. Електрозахранването на консуматорите от първа категория е осигурено чрез два дизел-генератора, включени в система за автоматично включване и изключване.
- Втора категория - обхваща останалите консуматори в болницата.

Главното разпределително табло
Главното разпределително табло е структурирано в шест секции, захранващи отделни групи консуматори. Всяка секция е включена към отделен трансформатор и по принцип работи самостоятелно, освен в авариен режим. Секциите са структурирани в две групи, всяка от които обхваща по три секции. Групите са с пълно резервиране между отделните секции, с автоматично изключване на консуматорите от по-ниска категория. Координацията между тях се реализира от специално конструирана система, т. нар. PMS (Power Management System). Резервирането между групите се осъществява на ниво средно напрежение чрез система за АВР. PMS кореспондира и с други сградни инсталации, например системите за пожароизвестяване и захранване с природен газ. При авария тя изключва електрозахранването в "опасните" зони. "Наред с приетото структуриране и резервиране на оборудването, за постигане на висока надеждност и сигурност допринася и изборът на утвърден производител. Цялото оборудване на ниво НН е на фирма Siemens, като доставчик е Siemens - Турция, а изпълнител фирма Юнитермак", заяви главният енергетик.

Сградната електрическа инсталация
е изпълнена изцяло по петпроводна схема с отделен заземителен проводник. В местата, в които е необходимо, е изградена и отделна заземителна инсталация за медицинската апаратура. Етажните табла са структурирани според архитектурните блокове. Лабораториите, специализираните кабинети и отделенията, както и машинните зали разполагат със собствени табла. Всички табла са разделени на две - основно и резервно, захранващи съответните групи консуматори.
Осветителната инсталация е изградена на четири нива. В различните помещения между 1/3 и 1/2 от осветителните тела са с резервирано захранване. Част от резервираните тела имат и вграден акумулатор за допълнително резервиране, а отделно от общото осветление е изградена и система за евакуационно осветление.
Осветителната инсталация в общодостъпните помещения и зони е обхваната в система за автоматично включване и изключване (LAS), която позволява включването/изключването им според текущите потребности, работното време и външната осветеност. Във всяка от пациентските стаи е предвидено и локално осветление, както и в много кабинети.

Електрическата инсталация СрН
също е изградена според изискванията за сигурност, категоричен е инж. Марков. Болницата е категоризирана като консуматор нулева категория, което е наложило захранването й от два независими източника, с два отделни кабела. Всеки източник захранва група от три секции, които в нормален режим работят независимо една от друга, а в авариен режим се резервират взаимно чрез системата за АВР. Към уредбата СрН е подведен и трети кабел, който се използва за резервиране на първите два, в случай на планови ремонти и профилактика. "Цялото оборудване СрН, включително защитите и блокировките, системата за АВР и шестте броя трансформатори са на Schneider Electric. Изпълнител е фирма Гелишев", съобщи инж. Веселин Марков.
Системите за АВР и PMS са координирани помежду си с оглед спазване на изискванията за степенуване и последователност при резервиране на отделните нива.

Специфично е електрозахранването на операционните зали
"В съответствие с изискванията за безопасност те са захранени през разделителни трансформатори. Внедрена е и специална система, наблюдаваща съпротивлението на изолацията, товара, температурата и други параметри, свързани с безопасността на пациента и обслужващия персонал. Оборудването е на фирма Bender, а доставката и изпълнението - на фирма Белком", съобщава главният енергетик.

Възможности за оптимизация на ел. инсталацията
В отговор на въпроса в каква посока би могла да се оптимизира ел. инсталацията, главният енергетик отговори: "Електрическата инсталация е проектирана и изградена професионално. В тази аспект нещата, които биха могли да се подобрят, са малко. Разбира се, тъй като идеално техническо решение не съществува, от моя гледна точка съществуват някои решения, които биха могли да се оптимизират. Например осветлението да се раздели на зони със и без естествено осветление. В момента в сградата съществуват зони, част от които имат достъп до естествено осветление, но централизираното вкл./изкл. на осветителите от зоната не позволява изключването им дори и през светлите часове на деня. Това, освен че е вредно за зрението, води и до преразход на електроенергия. Също така, ако аз разработвах електрическата инсталация, бих заложил дефектнотокови защити на повече места в болницата. Според мен, този съвременен начин за защита на хората е недостатъчно използван, тъй като все още е скъп. Друг аспект, в който считам, че съществуват възможности за оптимизация, е монтирането на защита от пренапрежение както в ГРТ, така и на по-ниските нива. Болницата е оборудвана със скъпа апаратура, която трябва да бъде защитена по всички възможни начини. Надявам се, че посочените възможности за оптимизация ще бъдат оползотворени, тъй като крият възможности и за повишаване на енергийната ефективност, и за повишаване на надеждността и сигурността", допълва той.

     
Източник: ТД Инсталации; снимка: TLL Media

Ключови думи: електрическа инсталация   Токуда   НН   СрН   електрозахранване  

Област: реализации  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Реализации

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...