Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Европейски организации разработват стандарти за интелигентните електрически мрежи

27.03.2012   |   Технологии
 

Трите европейски организации по стандартизация - CEN (Европейски комитет по стандартизация), CENELEC (Европейски комитет по стандартизация в електротехниката) и ETSI (Европейски институт по телекомуникационни стандарти) разработват съвместно стандарти за интелигентните мрежи (Smart Grids).

Техните решения ще определят в голяма степен бъдещите технологии, които ще се използват в интелигентните сгради, включително механизмите за управление на осветлението. В допълнение, организациите ще осигурят набор от съвместими стандарти, които ще подкрепят обмена на информация (комуникационни протоколи и оборудване), както и интеграцията на всички оператори в рамките на системата. Също така, ще приложат устойчиви процеси на стандартизация и ще предоставят инструменти за сътрудничество между заинтересованите страни.

Политиката на Европейската комисия в областта на интелигентните мрежи е изложена в "Smart Grids: from innovation to deployment". Според Комисията, интелигентните електрически мрежи трябва да намалят емисиите на CO2 с 9% и енергийната консумация на едно домакинство с 10%. Те, също така, ще оптимизират усвояването на енергията от възобновяеми източници, в това число и на децентрализираните микропроизводства на електрическа енергия от ВЕИ. Интелигентните мрежи имат ключова роля в постигането на целите на ЕС, заложени в интегрираната политика за енергията и изменението на климата, приета през декември 2008.

Сформираната работна група си сътрудничи с няколко международни и регионални организации по стандартизация, с цел разработването на общи международни стандарти за интелигентни мрежи. Очаква се до края на 2012 г. организациите да представят набор от стандарти, както и доклад за сигурността на данните.

     
Източник: ЕК; снимка: smartgridsflanders.be

Ключови думи: CEN   CENELEC   ETSI   Smart Grids   интелигентни мрежи   стандарти  

Област: Технологии  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Технологии

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеТехнологииПредстоящоРеализацииОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...