Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Либерализацията ще доведе до икономически растеж

02.05.2012   |   Експертно
 

Либерализацията на енергийния пазар в България ще бъде съществен фактор за икономическия растеж на страната, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България. Той взе участие в конференцията "Стратегически енергийни предизвикателства: Вишеградската четворка (В4), България и Румъния", която се проведе на 26 и 27 април в София.

Основни акценти в изказването на Петър Докладал на форума бяха въпросите за пазара на електроенергия и регулирането на цените.

"Когато дойдохме в страната, очаквахме, че България бързо ще въведе европейските правила по отношение на либерализацията на пазара. Седем години по-късно продължаваме да продаваме енергията на регулирани цени, които не осигуряват възвръщаемост на вложенията ни. Невъзможността да продаваме на пазарни цени възпрепятства инвестициите, които са от решаващо значение за постигането на нашата приоритетна цел  – качествено и сигурно електрозахранване", каза Докладал.

Ниските цени на електроенергията за бита, които държавата изкуствено поддържа, допълнително изкривяват пазара, заяви Петър Докладал. Изчисленията показват, че в резултат на тази политика, ЧЕЗ понася загуби на стойност между 5 и 10 лева на мегаватчас от всяка сметка за електричество. Получава се кръстосано субсидиране между домакинствата и бизнса. Регулацията на цените се отразява неблагоприятно на големите предприятия, малкия и средния бизнес, които са основните двигатели на икономическия растеж в страната.

ЧЕЗ обслужва 2,2 млн. клиенти на територията на Западна Българияи е един от най-големите инвеститори в енергетиката на страната. От стъпването си на българския пазар преди седем години досега компанията е вложила над 550 млн. лева в електроразпределителната мрежа. Заедно с инвестициите в приватизацията на ТЕЦ "Варна" и на електроразпределителните дружества на обслужваната от ЧЕЗ територия, общият обем на инвестициите възлиза на над 1,7 млрд. лева.

     
Източник: ЧЕЗ България

Ключови думи: ЧЕЗ България   либерализация   енергиен пазар   електрозахранване  

Област: Експертно  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Експертно

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...