Electrical Bulgaria  
Ритал
Ритал

Българският пазар е динамичен и изисква гъвкавост не само от техническа и инженерна гледна точка, но и от ценова

16.05.2012   |   Експертно
 

Мая Иршик, маркетинг директор на WAGO Kontakttechnik България

“Балансът между високото качество на продуктите, цената и доброто реноме на даден производител е толкова труден за постигане, колкото правеното на добро суфле”. Повече за тази и други рецепти за успешен бизнес в България разказва една от най-женствените, но работещи с твърда ръка и замах български бизнес дами Мая Иршик, маркетинг директор на WAGO Kontakttechnik България.

Госпожо Иршик, от години успешно ръководите маркетинга на WAGO - една от утвърдените марки в електротехниката и автоматизацията у нас. Кои са предпоставките довели до този успех?
Допреди няколко години WAGO бе ново име на българския пазар, познато предимно на тесни специалисти в бранша. Основаването на българското представителство на фирмата през 2006 г., както и приемането на България в Европейския Съюз улесниха неимоверно нашето директно присъствие на българския пазар и популяризирането на марката WAGO. Основната роля за успешното ни развитие като WAGO България играе, разбира се, качеството на продукта, който лансираме. Като една от най-големите и дългогодишни фирми в бранша WAGO е синоним на качество, надеждност и сигурност не само в Централна и Западна Европа, но и на редица близки и далечни пазари – Азия, Япония, Америка, Индия, Китай и т. н. Отварянето на българския пазар, свободната обмяна на опит и информация доведоха до “отваряне“ в мисленото на така или иначе предприемчивия българин, който цени високото качество. Предлаганите от нас продукти и технически решения са иновативни, гъвкави, интересни, уникални и свързани с повишаване и гарантиране на качеството, инженерната стойност и стандарта на крайния продукт, в който биват влагани. От тази гледна точка маркетингът на WAGO винаги е бил ясен, коректен и лесен. „Идеите“ на нашите продукти често превъзхождат маркетинговите ни усилия и похвати и ги правят ненужни, тъй като всеки от промотираните от нас през последните години продукти притежава не само типичното високо качество и потенциал, но и достатъчно „собствен характер и лице“ – специални функции, визия, приложение и/или инженеринг, които го правят неповторим. За подобен продукт е достатъчно просто да бъде представен от нас, всичко останало той върши сам.

Как се осъществява балансът между високото качество на продуктите, цената и доброто реноме на даден производител?
Подобен баланс е почти толкова труден за постигане колкото правеното на добро суфле. Изисква се рутина, дългогодишен опит, разбиране и дисциплина – високото качество на продуктите е плод на десетки години работа и търсене в сектора на развитието - нашият развоен център разполага със стотици специалисти, модерна апаратура и изключително висок и безкомпромисен контрол, който естествено прилагаме не само към произвежданите продукти, но и към себе си. WAGO е една от малкото европейски фирми от този размер, която все още е изцяло семейна собственост – в този ред на мисли във WAGO се насърчават и ценят същите човешки качества, които всеки от нас е получил от своето семейство и които всеки от нас се опитва да предаде на следващото поколение – респект, честност, увереност, свободомислие, любознателност, лоялност, чувство за отговорност. Този начин на работа и конструктивното и коректно отношение, което се стремим да изградим и поддържаме с всички наши партньори и клиенти, води до положителния имидж, на който марката WAGO се радва не само в България.

Как се продава на един ценово чувствителен пазар като българския?
Основна наша цел е да предложим не само висококачествени, но и нови, интелигентни продукти, които съобразяваме ценово с конкретните нужди и особености на дадения пазар. Тук се съобразяваме с редица икономически фактори, браншови особености и стандарти, характера на пазара и преди всичко с търсенето от страна на крайния потребител. В крайна сметка винаги клиентът е цар – той е този, който има последната дума и от когото всъщност зависи успеха на даден продукт. Ние работим в тясно сътрудничество с нашите дистрибутори, като се стремим с тяхна помощ да поддържаме непрекъсната обратна връзка с крайния клиент и да отговорим максимално на неговите представи и очаквания относно цена, качество, дълготрайност и приложение на даден продукт. Българският пазар е динамичен и гъвкавост се изисква не само от техническа и инженерна гледна точка, но и от ценова. Най-важното е цената на даден продукт да е честна - според вложените в него усилия за производство, според неговото качество и област на приложение и преди всичко спрямо пазара, на който се предлага.

Какво кара една дама да се чувства добре в традиционно мъжки области като електротехниката и индустриалната автоматизация? С какви предизвикателства се сблъсквате в ежедневната си работа?
Когато един човек, без значение към кой пол принадлежи, обича работата си, положителните емоции в крайна сметка надделяват. Естествено, случвало ми се е да се сблъскам с определени предразсъдъци и клишета, но упоритостта и умението да следваш ясно определена цел, да изразяваш аргументирано своето мнение и да уважаваш чуждото, да вършиш коректно и с любов работата си, рано или късно убеждават всеки предубеден критик в твоите качества. Да докажеш своите умения като специалист, принадлежащ към нежния пол в една традиционно мъжка област е свързано често с изкушението на приемеш същите похвати на работа и маниери като колегите от мъжки пол. По този начин се постига една повърхностна еднаквост, която за кратко време може би носи облекчение и улеснение в отношенията. Но в дълготраен аспект няма ефект, тъй като всеки пол има своите положителни черти, които при спазването на някои прости правила всъщност обогатяват работния процес и допринасят за неговата многостранност, а това води до по-добър краен резултат.

Дамите се съобразяват с фактори, които за един мъж остават незабелязани. Нашите техники на убеждение и презентация често са по-успешни, тъй като са далеч по-рафинирани. За нас не представлява трудност да направим първата стъпка към даден партньор, да го увлечем в разговор и т. н. За сметка на това на господата винаги може да се разчита за лаконичен край на разговор, за изчерпателни технически детайли, за стегнато представяне на конкретни факти.

Аз имам щастието да работя с чудесен екип, в който всеки отдавна е доказал своите професионални качества и стойност. Ние се ценим без оглед на половата принадлежност, тъй като всеки от нас е незаменима част от екипа, без която цялото не би функционирало.


Помага ли ви женската интуиция при вземането на решения и в кои случаи се осланяте на нея? Как бихте казали за увереността и силата на деловата жена днес?
Интуицията е част от всяка жена. Аз не бих казала, че умишлено се осланям на нея, но тя със сигурност играе роля в определени ситуации. Както споменах по-горе, ние дамите разполагаме с по-изострени сетива за дребните неща, за недоизказаното, за напрежението или липсата на такова в определена ситуация. Това ни помага за ефективно разрешаване на конфликти и междуличностни проблеми и води до успешен мениджмънт на човешките ресурси или казано по друг начин – до сплотена работа в екип и положителна работна атмосфера. По-добрата ни способност за адаптация към конкретни и разнородни ситуации, както и способността за изтънчено аргументиране, ни прави по-гъвкави и успешни при преговори с клиенти и доставчици, при презентации и най-общо в областта на комуникацията вътре и извън фирмата.

За деловата жена днес е важно да остане автентична и да разчита на своите качества. Пътят, по който ние достигаме до определена цел, е често може би различен, но важен е крайният резултат. Когато той води до очаквания успех това само утвърждава силата и позицията на деловата жена в модерния свят на бизнеса днес.

Какви са плановете на WAGO за бъдещето на компанията у нас?
Нашите основни цели са свързани с развитието на пазара в България и разбира се с разширяването на нашия пазарен дял. От голямо значение за нас е разработването на пазара на възобновяеми енергийни източници. Изработването и приложението на концепции в тази област е една от основните идеи и инициативи, по които работим отскоро.

Ангажираме се и развиваме конкретни проекти в областта на електромобилната индустрия и алтернативните източници на енергия.
Друга основна цел е развитието на продукти съвместно с нашите клиенти – продукти, които са изцяло съобразени с нуждите на крайния потребител и ориентирани изцяло към неговото конкретно производство и бранш.

Продължаваме също така активно нашата работа в областта на автоматизацията с особен акцент върху изготвянето и развитието на пълноценни системи за сградна автоматизация.
Вътрешноконцерното израстване на WAGO през последните няколко години ни позволява да се фокусираме върху активното разработване на иновативни продукти, включително върху обновяването на наши класически бестселър продукти – като например клемите от новата серия 2273, които се предлагат от няколко седмици на българския пазар и разполагат с уникална техническа характеристика от гледна точка на размер и качество.

     
Източник: IndustryInfo.bg

Ключови думи: WAGO Kontakttechnik   Мая Иршик   електроапаратура   автоматизация   конектори  

Област: Експертно  

ВиВ Изоматик

Подобни статии

Ехнатон
ОБО

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Вайд Бул

Последно от Експертно

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯБизнесВидео на седмицатаПродуктови офертиСъбитиятаТехнологииПредстоящоРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...